Tabor film festival ove godine većinom na otvorenom

Foto: Branimir Cupar

Tabor film festival, međunarodni festival kratkometražnog filma, održat će se u svom 18. izdanju od 10. do 12. srpnja s nizom premijernih naslova, a zbog aktualne situacije gotovo u potpunosti na otvorenom, oko dvorca Veliki Tabor.

Međunarodna konkurencija donosi 22 naslova iz 17 zemalja koji će svi biti i premijerno prikazani u Hrvatskoj, a zajednički im je trend žanrovskog miješanja i eksperimenata s tradicionalnim određenjima, rekao je selektor i umjetnički ravnatelj Ivan Ramljak na virtualnoj konferenciji za novinare u povodu festivala.

Među ostalim, prikazat će se i pobjednik nedavno završenog festivala u Annecyju, animirani film “Fizika tuge” kanadskog redatelja Theodora Usheva o propitivanju sjećanja i osjećaju nepripadanja u stranoj državi, te “Dopust” ruskog redatelja Antona Sazonova, ovogodišnjeg dobitnika nagrade Pardi Di Domani na festivalu Locarno te kandidat festivala u Clermont-Ferrandu za EFA-inu prestižnu nagradu i portugalski film “Nevidljivi junak” redatelja Cristèle Alves Meire.

U domaćoj se konkurenciji natječe dvanaest filmova različitih žanrovskih predznaka, od kojih tri imaju svjetsku premijeru na Taboru – +”Druker” Rine Barbira prikazuje avanturu tinejdžera Denija koji silno želi živjeti poput svojih rap-idola, “Krhko” Tomislava Šobana u kojem pratimo glumačke i životne izazove lika Alme, mlade diplomirane glumice te “Južno voće” Josipa Lukića s Paškom Vukasovićem, Tihanom Lazović, Snježanom Šiškov i Lanom Barić u glavnim ulogama.



Od animiranih filmova gledatelji će moći pogledati “Arku” Natka Stipaničeva te filmove “Odrasti u malo drvo” autorice Naomi Ribić, “I’m Not Feeling Very Well” Sunčane Brkulj i novi film Chintis Lundgren, “Toomas ispod doline divljih vukova”.

Eksperimentalni žanrovi

Eksperimentalnim žanrom predstavit će se autori filma “In Pietra” Ivor Glavaš i Sara Simić, dok će od dokumentaraca premijere imati filmovi “Moj svemir” redateljice Yuliye Molina koja prikazuje kompliciran odnos između majke, imigrantice iz Rusije, i njezine kćeri, feminističke ulične umjetnice, “Mila” redatelja Karla Voriha koji prati život protagonistice koja se nakon neuspješnog školovanja seli u Stuttgart, dok Sunčica Ana Veldić filmom “Catstream” bilježi donkihotovsku borbu volonterke i spasiteljice mačaka na Mljetu.

Na programu je i dokumentarni film Mate Ugrina “Prazni sati”, o izlasku u grad migrantskog radnika koji provodi dane u samačkom hotelu.

Chris Eckman u popratnom glazbenom programu

Za popratni program priređene su retrospektive filmskih umjetnika Petera Cerovšeka i Anne Vasof, transmedijalne umjetnice koja je uz filmove predstavljena i izložbom u dvorcu Veliki Tabor.

Program Zagorski specijal prikazuje dokumentarac o kongresu slobodne improvizacijske glazbe Improcon, a tu su i izbor filmova s ljubljanskog festivala FeKK te predavanje Olafa Muellera o hongkonškim filmovima na temu protesta. Publiku će u popularnom festivalskom programu pod nazivom Noć žive publike zabavljati Mario Kovač.

Koncertni i glazbeni program zbog aktualne je situacije ostao većinom u domaćim okvirima, uz dva izuzetka – američki glazbenik Chris Eckman, legenda svjetske glazbene scene s dugogodišnjim stažem u bendovima The Walkabauts, The Strange i Dirtmusic održat će samostalni koncert, a uz njega iz Slovenije dolazi i sjajan bend Lelle.

Svirat će i višestruki dobitnik Porina, bluesman i virtuoz usne harmonike Tomislav Goluban, Tomislav Đudarić, autor poznat ljubiteljima domaće alternativne glazbene scene te Vanja Gorički koja u solo projektu Daisy Dives koja donosi atmosferični ljetni dream pop na velikotaborsko brdo. Nakon filmskih projekcija nastupaju DJ Mario Kovač i DJ ANIKULAPO.

“Čajanka s dronom” kao najava 18. Tabor film festivala

Uoči festivala u subotu, 4. srpnja priredit će se besplatan jednodnevni kulturni program “Čajanka s dronom”, u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja.

Kao središnji događaj Čajanke najavljena je izložba Things And Wonders (Stvari i čudesa) grčke umjetnice s bečkom adresom Anne Vasof, na čijem će se otvorenju održati performans Unmanned Tea Party (Bespilotna čajanka) kojim će autorica posjetitelje upoznati sa svojim radom i uvesti u samu izložbu. Izložba ostaje otvorena do 12. srpnja.

Uz izložbu i performans te filmske projekcije, na programu će biti i dvije lutkarske predstave koje će izvesti Srednjovjekovna putujuća lutkarska družina Loculatori, te atraktivna video mapping projekcija na zidovima dvorca.

Za sam kraj događanja događanje se seli u Grešnu goricu, gdje će posjetitelje dočekati koncert sastava Mokri Nenad

Organizatori poručuju kako će se festival održati sukladno pravilima ponašanja s obzirom na epidemiju virusa COVID-19, jer je prostor oko dvorca Veliki Tabor dovoljno velik za održavanje socijalne distance.

Komentari