Restaurirana verzija trilera “Cruising” s Alom Pacinom u Kinoteci

Zagrebačka Kinoteka u okviru svog “Kultnog petka”, programa namijenjenog egzotičnom, provokativnom i rubnom filmskom izrazu, ovaj petak, 28. veljače, prikazuje restauriranu verziju filma “Cruising” Williama Friedkina, s Alom Pacinom u naslovnoj ulozi.

Film, nastao prije 40 godina, na ovim je prostorima bio poznat i pod naslovima “Gluvarenje” i “Mamac”, a inspiriran je istoimenim romanom novinara Geralda Walkera te nizom zločina koji su sedamdesetih potresali njujoršku fetiš klupsku scenu.

“Razdoblje novog Hollywooda obilježilo je testiranje izražajnih i umjetničkih sloboda na velikome platnu, no čak i u takvome kontekstu, Cruising djeluje kao da se omakao pažnji studijskih glavešina”, napominje se u najavi Kinoteke.

Film je sniman na autentičnim lokacijama i s pripadnicima S&M zajednice kao statistima, kojima je jedina uputa bila da rade ono što bi i inače radili da kamere nisu prisutne. Rezultat je bio da se, kako bi se izbjegao predikat X, trebalo izbaciti 40 minuta danas izgubljenog materijala.



Radnja prati mladog policajca Stevea Burnsa koji dobiva zadatak infiltrirati se u njujoršku gej S&M klupsku scenu, kako bi uhvatio psihopata koji ubija homoseksualce, no u svijetu promjenjivih identiteta koji počiva na teatralizaciji igara dominacije i podložnosti, to nije lako.

Iz Kinoteke podsjećaju da je film u vrijeme svoga nastanka bio negativno dočekan i od kritike i od LGBT aktivista, no danas uživa kultni status, čak i među svojim osporavateljima.

“Svojim zapletom, temama i strukturom najavio je ciklus erotskih trilera devedesetih, a njegovo istraživanje rubnih područja seksualnosti i negativnih posljedica njezina potiskivanja, i četrdeset godina nakon premijere, jednako uznemiruje i intrigira”, ističu.

Dodaju da je taj uradak zanimljiv i kao “zapis jedne nestale subkulture i posljednjih izdisaja liberalnih nastojanja novog Hollywooda da pomiče granice onoga što se u mainstreamu moglo prikazati.”

Nagrađivani film “Roma” prvi put u Hrvatskoj na kino projekciji

Ove subote, 29. veljače, Kinoteka završava svoj ciklus posvećen Oscarovcima – kinopremijerom filma “Roma” meksičkog redatelja Alfonsa Cuaróna.

“Ta impresivna povijesna drama, obilježena elaboriranim kadrovima i očaravajućom mizanscenom, maestralno spaja intimnu priču o dezintegraciji obitelji s političkim previranjima Meksika sedamdesetih”, stoji u najavi.

Film je osvojio brojne nagrade, uključujući i Zlatnog lava u Veneciji te Oscare za najbolju režiju, strani film i kameru.

Nastao je u produkciji Netflixa te zbog distribucijske strategije svojedobno nije prikazivan u kinima, pa će ovo hrvatskoj publici biti prilika da ga prvi put vide i na velikom platnu. Prikazuje se samo s engleskim titlovima.

Komentari