Raspisan natječaj za radove posvećene žrtvi Vukovara

Ilustracija Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika -HDLU je u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja raspisalo međunarodni natječaj iz područja vizualnih umjetnosti Žrtva Vukovara 1991., za koji prijave počinju u ponedjeljak i traju do 9. travnja.

Pozivaju se autori iz država Europske unije, neovisno o mediju vizualnih umjetnosti i  umjetničkom  izričaju,  da za  realizaciju predlože umjetničke  radove  koji će na suvremeni,  inovativni  i  angažirani  način komemorirati i interpretirati ratnu tragediju i žrtvu Vukovara.

Cilj tog međunarodnog natječaja je da polazeći od kulture sjećanja i simbolike ratnog stradanja Vukovara, otvori dijalog sa suvremenom umjetničkom praksom i generirati umjetnička djela koja će ostati upisana u kolektivno sjećanje, ističu iz HDLU-a.

Autori moraju poći od činjenice da povijesna trauma homogenizira društveno sjećanje jedne  zajednice,  ali i da budu primjer drugima na  univerzalnost  ljudske  patnje, ‘banalitet  zla’ i opomenu da se takvi događaji više nikad ne ponove.



Kako se dodaje, trebaju se referirati na  stradanje, traumu i komemoraciju izbjegavajući narativni, šturo-faktografski i jednodimenzionalni pristup zadanoj temi, te napraviti rad za izlaganje u interijeru, galerijskom prostoru.

Odabrat će se četiri nova umjetnička djela koja dosad nisu predstavljena u javnosti, a izložit će se na izložbi u lipnju ove godine u Zagrebu prigodom predsjedanja Republike Hrvatske Europskom Unijom, te nakon toga do kraja 2020. u Muzeju Grada Vukovara.

Svaki od odabranih autora primit će autorsku naknadu – 60.000 kuna bruto, a svima će se osigurati povratni transport radova, osiguranje te noćenje i putni troškovi za sudjelovanje na izložbama.

Natječaj je otvoren za profesionalne umjetnike koji su državljani zemalja članica EU, a koji djeluju u području vizualnih umjetnosti. Umjetnici mogu nastupati samostalno, u tandemu ili u umjetničkom kolektivu.

Radove će birati stručno povjerenstvo u kojemu su akademik Tonko Maroević, Branko Franceschi, Kristijan Milić, Božica Dea Matasić,  Tomislav Buntak, Ana Holjevac Tuković i Mirela Buterin.

Pri ocjenjivanju radova vrednovat će umjetničku izvrsnost djela, istraživački pristup u kontekstu kulture sjećanja i simboličku vrijednost u komemoriranju povijesne traume,  prepoznatljivost i jasnoću umjetničkog jezika i medijske poetike te reference umjetnika.

Rezultati natječaja bit će dostavljeni svim natjecateljima putem elektroničke pošte na adresu koju su predali uz rad i objavljeni na internetskoj stranici Naručitelja branitelji.gov.hr te na internetskoj stranici HDLU, najkasnije do 20. travnja.

Komentari