Rajmund Kupareo – ‘Prebivao je među nama’ predstavljanje knjige

Društvo hrvatskih književnika organizira predavanje Sanje Nikčević redovite profesorice na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, pod nazivom “Pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti”, povodom pokretanja nove izdavačke kuće Citadela libri i objavljivanja knjige Rajmund Kupareo – “Prebivao je među nama”. Na samom predavanju bit će riječi o tome kako svjetonazor djeluje na umjetnost, kako i zašto nastaje kanon, što je iz kanona izbačeno i zašto, kako Kupareove drame ruše tri vladajuće teze o prikazanjima, zašto imamo pravo na lijepo/dobro/sveto u umjetnosti, kako je Kupareo uspio ispričao priču o Kristovom rođenju smrti i uskrsnuću tako zanimljivo, kao da je nikad niste čuli.

Rajmund Kupareo (1914.-1996.), je hrvatski dominikanac, književnik, esejist, pjesnik, dramatičar; estetičar, sveučilišni profesor i akademik, napisao je tri prikazanja u kojima poznate i stare priče o rođenju, muci i uskrsnuću Isusa Krista pripovijeda na suvremen način. Krist se ne pojavljuje na sceni ali utječe na likove oko sebe (pastire, vojnike, farizeje, razbojnike, apostole, učenike i učenice…) koji moraju odlučiti tko je Krist za njih i kako će živjeti s tom odlukom.

Početak predavanja i promocije knjige je 21. siječnja 2020. u 19 sati. u prostorijama Društva hrvatskih književnika, Trg bana Josipa Jelačića 7/I, Zagreb.



Komentari