Premijera ‘Gruntovčana’ u Kerempuhu

Nova premijera Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u nedjelju 8. ožujka, predstava “Gruntovčani” u režiji Borisa Svrtana i Rajka Minkovića, koja će nezaboravne likove Mladena Kerstnera na satiričkoj sceni oživjeti u današnjemu vremenu, a kultni Gruntovec pretvoriti u urnebesnu metaforu suvremenoga društva.

Kerstnerovi “Gruntovčani” veliku popularnost stekli su kultnom dramskom serijom u režiji Kreše Golika, koja je uvodila brojne televizijske gledatelje u živopisan, autentičan i duhovit prikaz društvenoga života i mentaliteta ‘maloga čovjeka’ u fiktivnom podravskom selu.

Kazališni tekst po kojemu nastaje nova Kerempuhova predstava nastao je adaptacijom Kerstnerove komedije “Weekend u Gruntovcu”, koja je izvođena u kazalištu Komediji sedamdesetih godina prošloga stoljeća, ali nije nikad ekranizirana.

U ovoj priči koja se događa u današnje vrijeme, u 21. stoljeću, zatičemo poznate i nezaboravne likove iz Kerstnerovog remek-djela, Dudeka, Regicu, Presvetlog, Cinobera, Martina, Matulu, Babicu, Besnoga, Greticu i druge, a svi se oni nalaze pred velikim izazovima novoga doba.



Kada u njihov miran život u Gruntovcu bane državna tajnica Marinela Puvalo, predstavnica novog tipa hrvatskog kapitalizma, i donese megalomansku ideju o gradnji spojnice na europski koridor i industrijske zone, stvari se do te mjere uzburkaju da karakteri i mentalitet naših poznatih likova uz peripetije i međusobne sukobe dođu do punog izražaja.

“U apsurdnom sudaru gruntovačkoga mentaliteta sa zahtjevima suvremenoga diktiranoga napretka, izlaze na površinu sve prepoznatljive društvene i osobne mane – od licemjerja duhom skučene i intrigama premrežene sredine, preko sitnotrgovačke surovosti i zadrtosti takozvanih bližnjih, pa sve do univerzalne poante o naivnosti i krahu svakoga pokušaja dobrote i idealizma”, stoji u najavi.

“U ovoj žufkoj kajkavskoj komediji kroz humorne i emotivne situacije, u urnebesnom ritmu nalik kriminalističkom romanu, pitat ćemo se na kraju kakvo smo to društvo kada najveći poštenjak i najveći idealist među nama biva izmanipuliran, odgurnut, izrugan i proglašen nepotrebnim i pomalo ludim čovjekom”, dodaje se. Gruntovec tako postaje “razbijeno ogledalo u kojemu naša društvena slika izgleda kao apsurdna maska nečega što je jednom bilo ljudski toplo i normalno lice, ali je odavno izgubilo vezu sa samim sobom i sa svojim izvorom”.

U predstavi igraju Matija Šakoronja (Dudek), Mirela Videk Hranjec (Regica), Hrvoje Kečkeš (Presvetli), Boris Svrtan (Cinober), Filip Detelić (Matula), Ivica Zadro (Martin), Nina Erak Svrtan (Gretica), Anita Matić Delić (Kata), Luka Petrušić (Besni), Ines Bojanić (Babica/Roza), Maja Posavec (Cila / Pjevačica), Ornela Vištica (Marinela Puvalo), Josip Brakus (Jura / Rok Vađon / Štef), i Karlo Mlinar (Inženjer / Videk / Konobar).

Uz redatelje Rajka Minkovića i Borisa Svrtana, koji potpisuje i scenografiju, autorski tim čine lektorica i jezična savjetnica Ines Carović, kostimografkinja Vedrana Rapić, oblikovatelj svjetla Aleksandar Mondecar te autori glazbe, Glazbena družina Cinkuši.

“Gruntovčani se svojim humorom dotiču egzistencijalnih problema i ljudskih vrlina i mana oživljavajući pritom svoje likove prepoznatljivim melodioznim kajkavskim dijalektom. Transpozicijom na satiričku scenu društveni problemi i vječna pitanja egzistencije uspostavit će još čvršću vezu s današnjicom te nas usto podsjetiti na kultni status i vrijednost ovoga televizijskoga remek-djela”, poručuju iz Kerempuha.

Komentari