Ovaj vikend otvaranje ZRIN festivala i Ars organi Sisciae

screenshot

Ovogodišnji ‘6. Zrin festival’ bit će otvoren u subotu, 30. svibnja, na utvrdi Zrin u Zrinu, koncertom ansambla Acoustic Project, a “14. Ars organi Sisciae” 31. svibnja u crkvi sv. Lovre u Petrinji, nastupom trija Fiat Lux, najavila je Hrvatska udruga Ars organi Sisciae.

Organizator napominje kako je ‘Program Folkolorne fuzije’ inspiriran bogatstvom živućih folklornih tradicija, koje se sastoje od skladbi Dubravka Palanovića.

‘Želimo upregnuti sve kreativne snage u stvaranje nove umjetnosti na korijenima iz kojih potječemo’, ističe organizator. Napominje kako je Zrin ‘oltar hrvatske domovine, spomen naše slave, junaštva i stradanja te mjesto rođenja Nikole Šubića Zrinskog’.

U nedjelju, 31. svibnja otvara se 14. međunarodnog orguljaškog festivala – “Ars organi Sisciae” u Župnoj crkvi sv. Lovre Petrinji, gdje nastupa trio Fiat Lux (Josip Lončar, sopran; Daria Teskeru, trublja i Alena Kopunovića Legetina na orguljama Augusta Faullenda Heferera iz 1936. godine).



Tijekom dva tjedna, od 30. svibnja do 14. lipnja orgtanizator će ponuditi deset programa s deset lokacija nadomak Zagrebu, u izvedbi Laure Vadjon, violina i Pavla Mašića, čembalo u Gorama; orguljaša Ante Knešaureka u Glini; vokalnog Ansambla Antiphonus pod ravnanjem Tomislava Fačinija u Gornjem Viduševcu; Projekta Lazarus u Selimaa; sopranistice Margarete Klobučar, koja će prvi puta zapjevati uz Alena Kopunovića Legetina na orguljama I. F. Jenečeka iz 1777. godine u baroknoj Župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima.

Koncertom Zvonimira Markovića na trombonu i Hrvoja Trinkija na orguljama bit će zaključen ovogodišnji orguljaški festival u Petrinji.

Festivalska ruta se nastavlja u Topuskom, gdje će nastupiti ansambl Progressive plectra sastavljen od četiri umjetnika čembala: Katarine Javore, Danijele Bošnjak, Karle Biondić i Franje Bilića.

Prvi dio festivalske sezone završava koncertom gudačkog orkestra Acoustic ansambla u prostoru Franjevačka crkva sv. Antuna Padovanskog u Hrvatskom Čuntiću 14. lipnja.

Festivalska sezona se nastavlja Festivalom drvenih kapela od 21. – 28. lipnja, na kojoj se nudi atraktivna ruta za otkrivanje izvornih i trajnih vrijednosti kroz promoviranje kulturne baštine.

Ovogodišnji festivali održavaju se pod pokroviteljstvom ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek.

Svi programi idu uživo na mrežnim stranicama ars-organi-sisciae.org i Zrin festival.

Komentari