Otvara se izložba slika i grafika Meera Akselroda

wikipedia

Izložba slika i grafika Meera Akselroda iz ciklusa “Njemačka okupacija”, posvećana obilježavanju 75. obljetnice pobjede u Drugom svjetskom ratu, bit će otvorena u četvrtak navečer u zagrebačkoj galeriji Šira.

Izložbu organizira rusko veleposlanstvo u Zagrebu, predstavništvo Rossotrudničestva u Hrvatskoj, Fond Aleksandra Pečerskog, Akademija likovnih umjetnosti i galerija Šira uz sudjelovanje Euroazijskog židovskog kongresa.

Veliki dio djela nastao je u razdoblju od 1942. do 1943. godine u Almatiju, gdje je umjetnik radio dekoracije za film Sergeja Ejzenštejna “Ivan Grozni”.

Potresli su ga užasi rata i holokausta te razgovori s izbjeglicama iz Poljske i Bjelorusije i iz toga su se rodili deseci slika, crteža i skica.



Ta serija, zbog koje su Akselroda nazvali Goyom 20. stoljeća, nije samo djelo visoke umjetnosti, već i gotovo dokumentarno svjedočanstvo na sudu povijesti nacizmu. Do nedavno čak ni stručnjaci nisu bili upoznati s postojanjem ciklusa: radovi su bili pohranjeni u arhivu obitelji umjetnika i nisu bili prikazivani.

Komentari