Needcompany u programu EPK u Rijeci

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Jedna od najvažnijih predstavnica suvremenog europskog kazališta, belgijska umjetnička skupina Needcompany sudjelovat će u programu Europske prijestolnice kulture u Rijeci od 29. veljače do 6. ožujka s trima predstavama i izložbom, najavljeno je iz Rijeka 2020.

Needcompany je međunarodna, višejezična i multidisciplinarna umjetnička skupina koju su 1986. u Bruxellesu osnovali Jan Lauwers i Grace Ellen Barkey, a njima se kao član umjetničkog vodstva 2001. pridružuje Maarten Seghers. Njihov opus obuhvaća razna područja umjetničkog djelovanja, među kojima su kazalište, ples, izvedbene i vizualne umjetnosti, književnost i drugo. Nastupali su na najpoznatijim svjetskim festivalima, u muzejima i kazalištima. Dobitnici su brojnih nagrada, među ostalima Janu Lauwersu je na Venecijanskom bijenalu 2014. dodijeljena Nagrada Zlatni lav za životno djelo.

U Rijeci će se, na Needcompany Festivalu, predstaviti izložbom ’18 videa’ i predstavama ‘Koncert benda koji gleda u krivom smjeru’, ‘Sve što je dobro’ i ‘Zauvijek’.

Koncert benda koji gleda u krivom smjeru” predstava je o trudu, odnosno kako je autori opisuju “o trudu koji je nužan”. “Koncert benda koji gleda u krivom smjeru” portret je skupine umjetnika koji beskonačno trče dalje. Nejasno je bježe li od bijede na svijetu ili trče prema njoj. Njihova je izvedba poput lonca pod pritiskom koji pršti neograničenim trudom i dovodi do bujanja optimizma koji je izgubio svaki smisao za smjer, najavljeno je.



Na izložbi. koja će se postaviti u Delta Lab 001 u zgradi IVEX-a, predstavit će se rad ove skupine u sedam videoinstalacija.

Predstava ‘Sve što je dobro‘ nastala je u suradnji, koprodukciji i koprezentaciji: Needcompany i partnera: Rijeka 2020, Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka, Ruhrtriennale – Kultur Ruhr GmbH iz Njemačke, Festivala ReimsScènesd’Europe iz Francuske, Concertgebouw iz belgijskog Bruggea, La Colline iz Pariza, Zürcher Theater Spektakel iz Švicarske, Teatra Central de Sevilla iz Španjolske, Kaaitheatera Brussel iz Belgije, nizozemskog Toneelhuisa Antwerpen, Malta festivala Poznań iz Poljske, Niedersächsische Staatstheater Hannover GmbH iz Njemačke te i NTGent iz Belgije.

Ova predstava priča je o gubitku i nadi, ljubavna priča u vrijeme kada Europa žrtvuje svoje vrijednosti i kada su mnogi podlegli mržnji i nerazumijevanju. Jan Lauwers je autor teksta, scenograf i redatelj predstave, a Maarten Seghers autor je glazbe.

Priča započinje 2014. kada se Jan Lauwers susreće s izraelskim elitnim vojnikom i ratnim veteranom Elikom Nivom koji je nakon teške nesreće i duge rehabilitacije postao profesionalni plesač. Tijekom dugih rasprava o vojnim operacijama u kojima je Nivo sudjelovao i o njegovu plesačkom razvoju u sigurnom svijetu živih umjetnosti u Njemačkoj, na briselskom aerodromu Zaventem i na stanici podzemne željeznice Maelbeek eksplodirale su bombe.

Sve što je dobro’ priča je s dvostrukom autobiografskom pozadinom: Elikov život s jedne strane, a s druge život Jana Lauwersa s Grace Ellen Barkey i njihovom djecom u zloglasnoj briselskoj četvrti Maelbeek. Predstava govori i o mladoj djevojci Romy koja je uvjerena da je svijet dobar. Tijekom putovanja kroz Kinu upoznaje vojnika Elika povraćajući u uličici nakon što je popila zmijsku krv. Taj susret mijenja joj život, stoji u najavi.

U predstavi ‘Zauvijek‘ govori o čovjekovoj borbi sa smrtnošću i opreci s prirodom koja se stalno obnavlja kroz priču o skladatelju Gustavu Mahleru koji je, nakon što mu je diijagnosticirana teška srčana bolest, napisao jedno od svojih najosobnijih djela, ‘Pjesmu o zemlji’.

Predstave će se odigrati u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku i HNK Ivana pl. Zajca.

Komentari