Marulićevi dani od 19. do 26. listopada

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Trideseti Marulićevi dani, koji se zbog pandemije koronavirusa nisu održali u tradicionalnom terminu krajem travnja, održat će se u Splitu od 19. do 26. listopada, a na jubilarnom izdanju festivala prikazat će se 12 predstava, izvijestili su iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Na jubilarnom izdanju festivala hrvatske drame, koji se od 1991. odvija u organizaciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, bit će prikazano 12 predstava u produkciji hrvatskih te po jednog kazališta iz Bosne i Hercegovine, Makedonije i Mađarske po izboru Gordane Ostović, izbornice ovogodišnjih Marulićevih dana.

Prijavljeno 48 predstava

Za sudjelovanje na festivalu bilo je prijavljeno 48 predstava koje su, po riječima izbornice, pokazale da hrvatsko glumište, tekstovi i autorski projekti itekako odgovaraju na pitanja vremena u kojem živimo bilo da je riječ o suvremenim dramama ili čitanjima klasika.

“Izdvojila sam one predstave koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile i prijašnju potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi Marin Držić za najbolji dramski tekst”, istaknula je Ostović.



U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će izvedene tri predstave GDK Gavelle iz Zagreba – “Gospoda Glembajevi” Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca, “Kiklop” Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i “Cigla” Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Splitski HNK izvest će predstavu “Lepurica” G.B.Shawa i Ana Prolić u režiji Marija Kovača, zagrebački HNK nastupit će s autorskim projektom Bobe Jelčića “Tri sestre”, po Čehovjevoj drami, a varaždinski HNK s predstavom Davora Špišića “Nebo od gume” u režiji Aide Bukvić.

U spomen na osnivača Radu Perkovića

Na programu su i “Suton” Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban i izvedbi dubrovačkog Kazališta Marina Držića, “Memoria Civitatis / Sjećanja gradova” Kate Gyarmati i Edvina Liverića u izvedbi HKD na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpšte te “Domaši” Ane Marije Veselčić u izvedbi GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Ivora Martinića “Dobro je dok umiremo po redu” u režiji Aleksandra Švabića, Тeatar Vojdan Černodrinski Prilep i Eurokaz izvest će predstavu “Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže” u režiji Branka Brezovca, a Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izvest će predstavu “Identitluk” Tanje Miletić Oručević i Dragana Komadine po motivima knjige Amina Maaloufa u režiji Tanje Miletić Oručević.

Jubilarni festival hrvatske drame bit će posvećen uspomeni na njegovog osnivača i prvog ravnatelja Radu Perkovića.

Komentari