Izložba ‘U šali je istina’ Davora Schunka u Galeriji Kupola

Foto: Dragan Matic / CROPIX

Zagrebačka Gradska knjižnica u okviru svog programa posvećenog hrvatskim ilustratorima u Galeriji Kupola za 5. ožujka najavljuje otvorenje izložbe Davora Schunka, koja će pod nazivom “U šali istina” predstaviti rad tog istaknutog autora stripova, ilustracija, pjesama.

Schunk je nakon Studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radio u izdavačkoj kući Školska knjiga, a potom i u Design Systemu i Akter publicu. Osnovao je 2003. studio vizualnih komunikacija Definicija, koji je djelovao desetak godina.

Širok je raspon područja u kojima stvara – stripove crta od ranog djetinjstva, redovito surađuje s Kazalištem Virovitica kao scenograf i dizajner, na Animafestu je 1998. dizajnirao nagradu i bio predsjednik studentskog žirija, uređivao je knjige i udžbenike, organizirao strip festival Fra Ma Fu u Virovitici.

Pokrenuo je strip fanzin “Striptokok” u kojemu objavljuju mladi i već afirmirani autori, objavljuje stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost, Junior film), drži predavanja iz crtanja i vizualnih komunikacija, vodi radonice stripa za sve uzraste.



Kao pisac, ilustrator i dizajner autor je i knjiga za odrasle (Tragovi s Robertom Mlinarcem, Sitna proza 1 i 2…) te brojnih slikovnica za djecu (Dječak i bundeva, Fućka mi se, Tata na dar, Joj: kipari).

Za svoj je rad više puta nagrađivan, među ostalim i Kiklopom 2014. godine za knjigu “Palac sim i palac Tam” (ilustracije i dizajn) i Ovca u kutiji 2018. za najljepšu slikovnicu za autorsku slikovnicu “Fućka mi se”.

Njegova će izložba u Galeriji Kupola biti otvorena do 2. travnja.

Program predstavljanja hrvatskih ilustratora počeo je 2016. godine u suradnji s Hrvatskim centrom za dječju knjigu i dosad je postavljeno dvadesetak izložbi.

Cilj je programa okupiti renomirane hrvatske ilustratore u prepoznatljivom izlagačkom prostoru, umrežiti ih i upoznati publiku s originalnim djelima koja se imaju priliku vidjeti samo u tiskanim knjigama, ali i dati pozornost dolazećim talentima.

Komentari