Izložba “Papirologija” u galeriji ULUPUH

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

U novim prostorima zagrebačke Galerije ULUPUH, u Ilici 13, u četvrtak se otvara grupna izložba “Papirologija”, koja pokazuje potencijal papira za umjetnički izričaj, ali i potiče na ekološko promišljanje tog materijala.

Svoje će ‘papirnate’ radove, od naslonjača i taburea do sata, rasvjetnih tijela i dekorativnih predmeta predstaviti produkt dizajneri i arhitekti, Ana Armano Linta, Veljko Armano Linta, Karaka design (Vesna Karuza i Senija Radić), Ada Kezić, Karla Kocijan, Zrinka Nedeljković, Jadranka Soviček Krpan, Milan Zoričić.

Po riječima autorice predgovora Maše Štrbac, danas i dizajneri sve više trebaju razmišljati o ekološkoj dimenziji proizvodnje, o ekološkom otisku proizvodnje, mogućnostima za reciklažu, utrošku energije.

“Autori na ovoj izložbi odlučili su istražiti kakve mogućnosti u tom pogledu nudi jedan drevan, ali u svojim suvremenim inačicama i mutacijama i sasvim nov materijal – papir. Papir iz bilježnica, rokovnika, perivi papir, novinski papir… u svom bogatstvu svojih pojavnosti i primjena predmet je njihove istraživačke igre”, ustvrdila je.



Štrbac smatra da je papir kao tema izložbe dobra prilika da se sagledaju njegova svojstva i mogućnosti, preispita naš odnos prema papiru, ali i prema drugim materijalima od kojih su napravjleni predmeti koji nas okružuju.

Ada Kezić izlaže rasvjetna tijela, samostojeće svjetiljke zmijolikih ili florealnih oblika i tabure obložen ulomcima iz stripova Esada Ribića, a rasvjetna tijela izlažu još Milan Zoričić i Zrinka Nedeljković, koja donosi i dekorativnu pregradu u formi stiliziranog lišća.

S recikliranim papirom radili su Ana i Veljko Armano Linta – ona je osmislila naslonjač od starih brojeva dnevnih novina, njih 365, a on bilježnice u koje se, kao u registratore, mogu ulagati različiti komadići već korištenog papira i na njih ispisivati nove sadržaje.

Jadranka Soviček Krpan promišlja ekološke upotrebe perivog papira kao materijala za suvenire u maloserijskoj proizvodnji te predstavlja sat, brodić i lepezu, koji su oblikovani po principu origamija.

U radu modno-dizajnerskog dvojca, Vesne Karuza i Senije Radić iz Karaka designa, papir je podloga za skice i krojne slike, a sada su od njih izradile odjevni predmet.

Mlada produkt dizajnerica Karla Kocijan izlaže svoj diplomski rad na Studiju dizajna – maketu proizvoda, modularnih polica od recikliranog materijala, podatnog za modeliranje, jednostavnog za obradu i jeftinog za izradu.

Izložba ostaje otvorena do 20. siječnja.

Komentari