‘Emet’ iz HNK-a Osijek u srijedu u Gavelli

Foto: Emica Elvedji / CROPIX

Zagrebačko Gradsko dramsko kazalište Gavella ugostit će u srijedu, 4. ožujka, najbolju predstavu 29. Marulićevih dana, “Emet” Ivane Šojat u režiji Same M. Streleca i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku.

Nastala prema istoimenoj knjizi priča nagrađivane osječke književnice Ivane Šojat iz 2016., predstava “Emet” priča je o istini skrivenoj duboko ispod svega prešućenog i zatajenog obitelji djevojčice Lucije.

Riječ je o trileru, budući da Luciju, koja je u međuvremenu izrasla u slikaricu koja slika anđele, posjećuju njezini pokojnici: majka, otac, baka i djed koji joj nije djed. Svi oni daju joj djeliće mozaika što ga ona polako i mučno spaja, te doznaje istinu o sebi i svima svojima.Ima u toj istini ubojstva, samoubojstva, ali i tragične, prerane i naprasne smrti.

“U jezovitome ozračju obiteljske kuće mnogo je onostranog. Tu mrtvi govore ono što se za života nisu usuđivali govoriti. Konačno se svi razgolićuju i stvari post mortem sjedaju na svoje mjesto”, stoji u najavi. No, gorčina ostaje uslijed spoznaje da laži kojima smo pokušali zaštititi i sebe i druge poput utega povlače u nedokučive ponore, budući da Istina (EMET) poput zapisa u genima neprestano lebdi oko nas poput nerazgovjetnog šapta, a traume koje smo potisnuli um gnječe daleko od stanja u kojem smo ih racionalizirali.



Predstava “Emet” Ivane Šojat premijerno je izvedena u HNK-u Osijek 10. studenog 2018. Na 29. Marulićevim danima u Splitu predstava “Emet” osvojila je dvije nagrade: Nagradu “Marul” za najbolju predstavu te Sami M. Strelecu za režiju predstave.

U obrazloženju nagrade “Marul” ističe se kako već sam naslov romana na osnovu kojeg je nastala nagrađena predstava, “Emet” upućuje na postupke koji su dosljedno prisutni u preciznoj arhitekturi ove predstave. Naime ’emet’, što znači Život, u sebi nosi vlastitu suprotnost – Met, odnosno Smrt.

“Suprotnosti, naime, borave na istom mjestu, a granice su fluidne”, navodi se u obrazloženju.

Igraju Petra B. Blašković, Ljiljana Krička – Mitrović, Anita Schmidt, Antonija Pintarić, Duško Modrinić, Davor Panić, Armin Ćatić, Antonio Jakupčević, Lino Brozić i Zrinka Stilinović. Strelec potpisuje i scenografiju, dramatizaciju je napravila Maja Gregl, kostimograf je Krešimir Tomac, a oblikovatelj svjetla Tomislav Kobia. Glazbeni suradnik je Igor Valeri.

Komentari