Dubrovačka biskupija predstavila manifestaciju ‘Kršćansko lice kulture 2020.’

Foto: Bozo Radic / CROPIX

Prvo izdanje kulturne manifestacije ‘Kršćansko lice kulture 2020.’ održat će se od 9. do 30. ožujka u Dubrovniku, u organizaciji Dubrovačke biskupije sa sedamnaest događaja, najavio je u četvrtak na konferenciji za novinare biskup Mate Uzinić.

Tom manifestacijom Dubrovačka biskupija želi se osamostaliti od dosadašnjeg sudjelovanja u Danima kršćanske kulture, rekao je dubrovački biskup mons. Mate Uzinić. Događanja organizira biskupijsko Vijeće za kulturu i znanost.

‘Dubrovnik je grad kulture i želimo tome i mi dati doprinos. Petnaest godina smo u korizmenom vremenu davali naglasak kulturi, a ove godine to činimo na novi način. Po programu mi se čini da smo doista odrasli i ovo je zbilja velik iskorak’, dodao je Uzinić te objasnio sam naziv manifestacije – ‘Kršćansko lice kulture 2020.’.

“Želimo razumjeti svoju povijest kako bismo mogli stvarati svoju budućnost u sadašnjosti. Kao vizualni identitet uzeli smo lik Krista Spasitelja, jer je njegov poziv upućen ljudima svih vremena i svakog prostora pa tako i našem vremenu i našem prostoru. Ovim nazivom manifestacije želimo kulturi proširiti granice”, izjavio je mons. Uzinić.



Predsjednik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije Josip Mikuš rekao je da je namjera Vijeća tijekom cijele godine isticati sve što se u Dubrovačkoj biskupiji, ali i šire, stvara te je vrijedno predstavljanja.

“To naše htijenje smo željeli uobličiti na nešto drukčiji način nego do sada. Zato smo i izabrali moto ‘Odjeci prošlosti u sadašnjosti i stvaranje za budućnost’ te ga naglasili kroz program. Mislili smo da ćemo moći događaje razrijediti, ali smo na koncu dobili prilično obiman program”, dodao je Mikuš.

Napominje da će manifestacija ubuduće biti vremenski usklađivana s blagdanom Uskrsa.

Manifestacija Dubrovačke biskupije ‘Kršćansko lice kulture 2020.’ će tijekom 22 dana, od 9. do 30. ožujka, upriličiti sedamnaest različitih kulturnih događaja, među kojima i oratorij ‘Za križen’ u dubrovačkoj katedrali u izvedbi Župnog zbora sv. Cecilije iz Jelse na otoku Hvaru; Noć crkvenih muzeja, 20. ožujka; izložbu ‘Smirna, zlato i tamjan’ u Biskupskoj palači, 28. ožujka; Križni put na brdo Srđ, 29. ožujka; te završni koncert duhovne glazbe klapa i zborova u Crkvi Male braće 30. ožujka.

Komentari