Dokumentarac “Medena Zemlja” od 10. siječnja u kinima

screenshot/youtube

Film “Medena zemlja”, dugometražni dokumentarni prvijenac Ljubomira Stefanova i Tamare Kotevske, koji kroz priču o skromnoj medarici iz Sjeverne Makedonije progovara o sve gorem odnosu suvremenog čovjeka prema prirodi, počinje igrati u hrvatskim kinima od 10. siječnja.

Redateljski dvojac snimao je film tijekom tri godine u cinéma vérité stilu, prateći srednjovječnu medaricu Hatidžu koja živi na izoliranom makedonskom obronku. Njezina se svakodnevica mijenja dolaskom novih susjeda, brojne obitelji na čelu s beskrupuloznim Husseinom koji se također počinje baviti pčelarstvom.

“Pola meda uzimaš, a pola ostavljaš pčelama” pravilo je kojeg se ona pridržava desetljećima ubirući med u skladu s prirodom, poštujući pravila zanata koja je naučila od svojih predaka, a pčelama pristupa s puno ljubavi i poštovanja, nerijetko im pjevušeći i razgovarajući s njima.

“Medena zemlja je istovremeno grub i nježan portret krhke ravnoteže našeg ekosustava, koji gledateljima daje jedinstven uvid u jedan način života u izumiranju, ali ujedno i nezaboravno svjedočanstvo o snazi i izdržljivosti jedne iznimne i snažne žene”, ističe se u najavi filma, koji otkriva koliko se čovjek odvojio od prirode eksploatirajući njezine resurse do krajnjih granica u želji za što većim profitom.



Autori filma, opredjeljujući se za formu opservacijskog dokumentarca, distancirano prate njezin duboko posvećen rad s pčelama, iscrpljujuće odlaske na satima udaljenu tržnicu kako bi prodala svoje proizvode, te dirljivo nježan odnos s onemoćalom i nagluhom majkom, dodaje se.

Jedan od najvećih dokumentarnih hitova godine, kojim je bio otvoren prošlogodišnji Human Rights Film Festival, makedonski je kandidat za nagradu Oscar i dobitnik tridesetak međunarodnih nagrada.

Među njima su i tri nagrade Sundance Film Festivala (Najbolji dokumentarni film, Najbolja fotografija i Posebna nagrada žirija), Doc Aviv (Najbolji film), DocsBarcelona (Najbolji dokumentarni film), Cinema Eye Honors, Critic’s Choice Documentary Awards i New York Film Critics Circle Awards.

Film je ostvario i značajan uspjeh na svjetskim kino-blagajnama, a hvali ga i kritika – na popise deset najboljih filmova iz prošle godine uvrstili su ga kritičari New York Timesa i Varietyja, koji o njemu piše kao o “lirskoj i uzvišenoj poemi i posebnoj gozbi za osjetila… koja progovara o duhu koji globalno izumire”.

Prednominiran je u čak dvije oskarovske kategorije, dokumentarnog filma te najboljeg međunarodnog filma, kao predstavnik Sjeverne Makedonije.

Distributer filma je Restart Label u suradnji s Hrvatskim pčelarskim savezom. Prikazivat će se u zagrebačkom Dokukinu i kinu Tuškanac, riječkom Art kinu, splitskoj Kinoteci Zlatna vrata, varaždinskom Kinu Gaj, pulskom Kinu Valli, zadarskom Kinu Zona te u Bjelovaru, Samoboru, Osijeku, Rovinju, Šibeniku i drugim hrvatskim gradovima.

Komentari