Besplatna projekcija filma “Jojo Rabbit” u Vukovaru

screenshot/youtube

Zagreb Film Festival i Platforma za međunarodnu građansku solidarnost Hrvatske CROSOL organiziraju 14. siječnja u vukovarskom Cinestaru, u povodu hrvatskog predsjedanja Vijećem EU, besplatnu projekciju filmskog hita “Jojo Rabbit” Taike Waititija.

Projekcija je priređena u sklopu događaja Otvorenja hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije 2020, koje organizira civilno društvo i u okviru kojega će se, simbolički u Vukovaru u povodu obljetnice mirne reintegracije istočne Slavonije, održati stručni zagovarački panel  “EU kao zaboravljeni mirovni projekt?“, najavio je Zagreb Film Festival.

Film “Jojo Rabbit“, nastao na temelju knjige Christine Leunens “Caging Skies”, proslavljeni novozelandski redatelj opisuje kao “satiru protiv mržnje”. Radnja te crne komedije prati desetogodišnjeg pripadnika Hitlerove mladeži, kojemu se svijet ruši kada otkrije da njegova majka (Scarlett Johansson) na tavanu skriva židovsku djevojčicu. Potporu pronalazi u svom priglupom imaginarnom prijatelju Adolfu Hitlera, kojega glumi Waititi, te s njim počinje preispitivati svoja nacionalistička uvjerenja.

Na filmskom festivalu u Torontu film je osvojio nagradu publike Grolsch People’s Choice Award, nagradila ga je i publika prošlogodišnjeg ZFF-a, a mogao bi biti i nominiran za ovogodišnju američku nagradu Oscar.



Ulaz je slobodan uz prethodno preuzimanje besplatnih ulaznica. Broj besplatnih ulaznica ograničen je kapacitetom dvorane, a dijeliti će se od 20 sati na dan projekcije.

Civilno društvo Hrvatske odlučilo je obilježiti početak predsjedanja Hrvatske Vijećem EU raspravom o mirovnoj ulozi Europske unije, u suradnji s civilnim društvom iz EU i regije.

U Vukovaru kao gradu koji je simbol ratnog razaranja, na dan međunarodnog priznanja RH i završetka Mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, razgovarat će se o tome što se još sve može učiniti kako bi EU aktivno radila na izgradnji mira unutar i izvan svojih granica.

Među ostalim, održat će se panel diskusija o hrvatskom i postjugoslavenskom iskustvu izgradnje mira kao doprinosu mirotvornoj politici, te o izazovima Europske unije kao europskom mirovnom projektu, otvorit će se izložba “Lica otpora” i održati radionica za mlade o sjećanju na Vukovar.

Projekcija se održava u sklopu projekta “Towards open, fair and sustainable Europe in the world – EU presidency project 2019 – 2021“.

Komentari