‘Deset u pola’ Danisa Tanovića otvorio 27. Sarajevo Film Festival

Armin Durgut/PIXSELL

Upravo je novim filmom “Deset u pola” oskarovca Danisa Tanovića u petak otvoreno 27. izdanje Sarajevo Film Festivala (SFF), jedne od najznačajnijih regionalnih filmskih smotri na kojoj se ove godine za naslov najboljeg igranog filma natječe hrvatsko ostvarenje “Murina” redateljice Antonete Alamat Kusijanović.

Nakon što je 2020. zbog pandemije prouzročene koronavirusom SFF održan u reduciranom online formatu, organizatori su se potrudili da uz pridržavanje epidemioloških mjera ovogodišnje izdanje bude što bliže onima iz najboljih godina kada su tisuće gledatelja uživale u projekcijama velikog broja kvalitetnih filmova.

“Ovo naše okupljanje je neka vrsta nade da se vraćamo normalnom životu, život bez umjetnosti nije potpun”, rekao je Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Ove godine u 19 programa SFF-a bit će prikazano više od 255 filmova iz 65 država od kojih je više od stotinu iz šire regije, a projekcije će biti upriličene na 14 lokacija po cijelom Sarajevu.



Tanović je za sudjelovanje u ovoj filmskoj priči uspio okupiti respektabilnu glumačku ekipu predvođenu Brankom Đurićem, Izudinom Bajrovićem i Goranom Navojcem, ali i impresivnu galeriju poznatih javnih osoba koje se pristali pojaviti kao epizodisti, od Halida Bešlića do Gorana Bregovića.

Radnja filma, koji je očevidno pozorno pripremljen za komercijalni uspjeh na području bivše Jugoslavije na temelju specifičnog “sarajevskog šmeka”, smještena je u glavni grad BiH u doba pandemije u kojemu se kao i prije no uz nove izazove prelamaju različite životne priče, portretiraju međuljudski i međugeneracijski odnosi i potencira lokalni humor.

Kao poveznica svemu tome odabrano je pitanje na koje nikada nije bilo niti može biti konačnog odgovora a ono glasi: “Gdje se u Sarajevu jedu najbolji ćevapi”.

Pobjednici Sarajevo Film Festivala bit će proglašeni 19. kolovoza.

Komentari