Ciklus akril na platnu ‘Vrućina tijela’ i ‘Primavera’ Duška Šibla

Nedavno je promovirana zbirka stihova ‘100 ljubavnih i ni jedna više’, uglednog hrvatskog književnika iz Karlovca, Tomislava Domovića. Zbirka je izašla u vrlo reprezentativnom izdanju, obogaćena akrilima na platnu velikog formata Duška Šibla, a kupno njih dvanaest iz dva ciklusa Vrućina tijela i Primavera.

Izrazita čulnost, tjelesnost, putenost i ovdje su ključna obilježja dinamičnog i izazovnog slikarstva Duška Šibla, koji se u posljednjih nekoliko godina izborio za jednu od najistaknutijih pozicija u suvremenom hrvatskom i europskom slikarstvu.

Erotičnost kao ključ za razumijevanje života današnjeg čovjeka, erotičnost koja današnji svijet istodobno oslobađa do krajnjih granica ali ga i sputava emocionalnim stanjima i događanjima, složena je dvojnost.

Šibl smiono, bez ustezanja, slika svijet uzavrelih doživljavanja, prepletenih dodira, uznemirenih gesti s dvije, tri ili više figura u kolopletu sudarajućih i nezaustavljivih vlastitih, jasnih i nerazgovijetnih osjećaja u kratkotrajnom vremenu susreta.



I u ovim ciklusima energetski naboj likova iznimno je snažan, njihovo neprekidno gibanje, kretnje, ali i pogledi i riječi koji promiču površinom platna ostavljaju snažan, dubok dojam na promatrača, kojem se za trenutak čini kako bi gotovo mogao dodirnuti ispružene ruke Šiblovih tajnovitih lica.

Ciklusi akrila Vrućina tijela i Primavera Duška Šibla prirodno se uklapaju u visoke slikarske dosege umjetnika, koji kontinuirano istražuje nepotrošive motive bliskosti.

Komentari