Češka beseda predložila slogan za Zagreb, evo koje četiri riječi sažimaju njegov identitet

Cropix

Uoči Dana grada Zagreba, 31. svibnja, iz Češke besede Zagreb predložili su da se kao geslo Grada Zagreba uvede stih “Živ, ponosit, jak, prkosit” iz pjesme Augusta Šenoe, zagrebačkog velikana češkog porijekla.

Predsjednik Češke besede Zagreb Juraj Bahnik ocijenio je kako je najkraći opis Zagreba Šenoa dao u poznatom stihu “Živ, ponosit, jak, prkosit” u pjesmi Zagrebu iz 1872., u kojoj veliča prošlost i sadašnjost grada, s pogledom prema budućnosti, kao i značaj koji Zagreb ima kao glavni grad Hrvatske.

Taj stih, dodao je, na poseban se način čita i shvaća nakon potresa 22. ožujka, iako ga se pamti još od školskih dana.

Podsjetio je kako je i sam Šenoa bio neizravna žrtva potresa iz 1880., nakon kojeg je, mjesecima obilazeći ruševine, izgubio zdravlje i iduće godine umro.



“Nakon što smo i sami doživjeli neugodno iskustvo potresa, sada drugačije sagledavamo sav njegov život i književnu ostavštinu, naročito misli i poruke iz djela posvećenih njegovom voljenom Zagrebu”, istaknuo je.

“Četiri riječi ukratko sažimaju njegov identitet”

Stih “Živ, ponosit, jak, prkosit” danas možemo promatrati i kao svojevrsno geslo Grada Zagreba jer te četiri riječi ukratko sažimaju njegov identitet, kao što je to slučaj i s geslima drugih gradova, država ili institucija, dodao je.

“Češka beseda Zagreb najstarija je manjinska udruga u Zagrebu, a njeni članovi, pripadnici češke manjine, već su stoljećima sastavni dio ovoga grada s kojim dijele i dobro i zlo, ponos zbog njegove prošlosti i sve brige oko sadašnjosti i budućnosti, kao i sve ono što čini zagrebački identitet.

Stoga se Češka beseda Zagreb, uoči 31. svibnja, Dana Grada Zagreba, osjeća slobodnom u javnost iznijeti ideju da se stih ‘Živ, ponosit, jak, prkosit’ prihvati kao geslo Grada Zagreba”, stoji u priopćenju.

Dodatan povod vide i u činjenici da je August Šenoa bio jedan od brojnih zagrebačkih velikana češkog porijekla te sudionik osnivačke skupštine Češke besede 1874., zbog čega ga zagrebački Česi na jedan dodatan način smatraju svojim, kao što ga svojim smatraju i drugi Zagrepčani.

Poruka da naš Zagreb trajno živi, jača i razvija se usprkos svim nevoljama

“Nadamo se da će gradski čelnici, ali i drugi građani, prihvatiti ovaj prijedlog te stih ‘Živ, ponosit, jak, prkosit’ usvojiti makar kao neslužbeno geslo Grada Zagreba koje bi se, bude li moguće zbog propisa koji reguliraju ovu tematiku, eventualno moglo proglasiti i službenim u Statutu Grada Zagreba.

No, smatramo da je od službenog usvajanja važnije to da geslo zaživi i da se popularizira, primjerice na suvenirima, tijekom raznih manifestacija, kao i u javnim istupima gradskih čelnika, posebno u narednom periodu kada Zagreb očekuje početak dugotrajnog procesa obnove šteta nanesenih potresom”, priopćili su iz Češke besede Zagreb.

Kako su istaknuli, obnova Zagreba nakon potresa bi se mogla odvijati upravo pod geslom “Živ, ponosit, jak, prkosit” koje bi time bilo preneseno i budućim generacijama kao trajan spomen na kobno nedjeljno jutro 22. ožujka 2020., i kao poruka da naš Zagreb trajno živi, jača i razvija se usprkos svim nevoljama.

Komentari