BANDIĆEVA BESPLATNA DODJELA Vuković Runjić: KIC je logičan potez za upravljanje Kinom Europa

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Milana Vuković Runjić rekla je da je Kulturno-informativni centar – KIC, kojemu je Kino Europa dano na upravljanje odlukom gradonačelnika, prilično logičan potez Grada Zagreba.

KIC je gradska ustanova koja se od 1964. bavi kulturnim menadžmentom i jako je dobar izbor, a već je pokazala da se uspješno bavi takvim projektima te ima i svoje kino i filmske programe, rekla je u petak na konferenciji za novinare u MSU.

Napomenula je da će KIC plaćati komunalne naknade, ali ne mora plaćati najam jer je gradska ustanova, te objasnila da se javni natječaj nije raspisao jer se išlo na model kao u slučaju kina Kinoteka, kojim upravlja Centar za kulturu i film Augusta Cesarca, da se gradsko kino prepusti gradskoj ustanovi na upravljanje.

O odluci da se, oko godinu dana nakon što je kino Europa zatvoreno s objašnjenjem da mu je potrebna renovacija, ono daje na korištenje KIC-u, saznalo se putem Akta gradonačelnika, objavljenima za period od 14. do 17. travnja.



Kako stoji u tom dokumentu, KIC-u se taj prostor dodjeljuje bez naknade, a za obavljanje registrirane djelatnosti Centra, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima.

Bernardić: Dario Juričan vjerojatno ima neki interes u kinu Europa

Kino Europa, koje je u vlasništvu Grada Zagreba, dodjeljuje se na prijedlog Gradskog ureda za kulturu, nakon zahtjeva KIC-a, a uslijed njihova “znatnog povećanja programskih aktivnosti, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima.”

U obrazloženju se ističe da bi KIC taj prostor mogao obogatiti kulturnim sadržajima i dobiti mogućnost kvalitetnije provoditi kulturne programe i prezentirati ih većem broju zainteresirane publike, te je “u cilju hitnog dovršetka postupka na izradi projektne dokumentacije za sanaciju Kina Europa i omogućavanja kvalitetnije i brže pripreme programa potrebno je odrediti krajnjeg korisnika.”

U tijeku je rad na potpunoj obnovi i rekonstrukciji zgrade Kina Europe te je u završnoj fazi izrada Konzervatorskog elaborata i Idejnog projekta, dodaje se.

ZFF: Odluka donesena bez najavljenog natječaja i dovršene obnove

Kino Europa zatvorilo se nakon što zagrebačka Gradska uprava Umjetničkoj organizaciji Zagreb Film Festival (ZFF) nije produžila ugovor o zakupu, nakon čega su uslijedila dva prosvjeda građana i javne potpore niza kulturnih djelatnika hrvatskih i europskih institucija.

NI POTRESI NI KUGE GA NE ZAUSTAVLJAJU Bandić dodijelio Kino Europu novim korisnicima. Besplatno

 

Na Facebook stranicama kina Europa, ekipa Zagreb Film Festivala objavila je danas da je ta odluka donesena “bez najavljenog natječaja i bez dovršene obnove”.

“Nažalost, dogodilo se ono na što smo upozoravali, s kinom Europa postupa se krajnje netransparentno, bez poštivanja procedure i sad je sasvim jasno da je obnova zgrade bila samo izgovor da se prikriju drugi interesi”, istaknuli su.

Dodaju i da je KIC ustanova čiju je kinoprikazivačku djelatnost najvećim dijelom radio vanjski partner.

Komentari