Autori filma ‘General’ u novim problemima, moraju opravdati trošak od više milijuna kuna

Foto: Goran Mehkek / CROPX

HAVC nije zadovoljan financijskim izvještajem koji je Tvrtka Kiklop film podnijela HAVC-u nije zadovoljavajući, te trenutno prolazi posljednji tjedan u kojemu producent Andrija Vrdoljak mora dostaviti HAVC-u novi i detaljni financijski izvještaj vezan za troškove produkcije dugometražnog igranog filma i istoimene tv serije ‘General’, tvrdi ravanatelj HAVC-a Chris Marcich.

Proces financiranja odobrenih projekata unutar HAVC-a prolazi kroz nekoliko faza, pa tako i posljednja faza u kojoj se isplaćuje posljednja rata od pet posto preostalih sredstava. Nakon što je film prikazan na prošlogodišnjoj Puli, Kiklop film je u predviđenom roku od 90 dana poslao zahtjev za isplatom posljednje rate odobrenih sredstava, a na temelju financijskog izvještaja kao sastavnog dijela predmetnog zahtjeva. To je uobičajen način poslovanja HAVC-a s producentima, no priloženi financijski izvještaj nije bio zadovoljavajući, te je sada na Kiklopu da u ovom tjednu podnese novi financijski izvještaj koji će zadovoljiti HAVC.

Također ako se dogodi da Kiklop ne podnese zadovoljavajući izvještaj, tada je upito hoće li Andrija Vrdoljak više ikad biti u mogućnosti surađivati s HAVC-om, s obzirom kako HAVC prekida suradnju s onima koji nisu pokrili sve svoje obveze prema svima dionicima projekta. Također ostaje nejasna uloga AMV produkcije čiji je direktor Marko Vrdoljak, brat Andrije Vrdoljaka koji je vlasnik i Kiklopa i AMV produkcije. AMV produkcija je potpisivala ugovore o sponzorstvu i donacijama s općinama i gradovima. tu je prikupljeno dodatnih četiri milijuna i 535 tisuća kuna. No ostaje pitanje zašto jedan vlasnik sudjeluje u projektu s dvije tvrtke.

Činjenica jest kako je Kiklop film imao na raspolaganju 18 milijuna kuna za produkciju filma ‘General’, pa tako također postaje nejasno kako se Andrija Vrdoljak doveo u situaciju da kao producent ostane dužan cijelom nizu suradnika na filmu. Donosi Jutarnji list.



Komentari