Apel samostalnih umjetnika za pomoć kako bi prebrodili ovo krizno razdoblje

Foto: Darko Tomas / CROPIX

Čim je 12. ožujka izdana preporuka za otkazivanje svih javnih događanja uslijed epidemije korona virusa, velikom broju samostalnih umjetnika: glumcima, režiserima, scenaristima, plesačima, pjevačima i svima ostalima koji rade u kazališnoj, tv i filmskoj produkciji odmah je bilo jasno da će se naći u velikim egzistencijalnim problemima budući da žive od honorara tj. nemaju stalnu plaću koju bi nastavili dobivati bez obzira na krizu. Već idućeg dana su se organizirali i pokrenuli Apel za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi kojim su prije svih ukazali Vladi i javnosti na nezahvalan položaj u kojemu su se našli budući da im je zabranjen rad, a time, naravno, i mogućnost zarade.

No, usprkos tome, samostalni umjetnici nisu bili uključeni u mjere potpore Vlade te je tek jedan manji dio naknadno uključen u posebne potpore Ministarstva kulture koje su isplaćene ovih dana dok je veći dio ostao bez ikakvih potpora.

Samostalni dramski umjetnici su se organizirali te reaktivirali Ogranak samostalnih umjetnika pri Hrvatskom društvu dramskih umjetnika te za najugroženije kolege pokrenuli akciju prikupljanja sredstava. Poziv za donacije upućen je svim zaposlenim umjetnicima, javnim ustanovama u kulturi, ali i svim ljubiteljima dramske, tv i filmske umjetnosti koji imaju mogućnosti i dobre volje pomoći ugroženim umjetnicima – kazao je glumac Marko Torjanac, predsjednik Izvršnog odbora Ogranka samostalnih umjetnika koji je pokrenuo Fond unutar HDDU-a. Uz njega su članovi i redateljica Anja Maksić Japundžić, operna pjevačica i glumica Buga Marija Šimić, redatelj Marko Juraga i glumica Petra Dugandžić.

“Pomoć je važno skupiti posebno zato, jer popuštanje mjera okupljanja za kazališta nije ni na vidiku. Pretpostavlja se da će dramski umjetnici zadnji početi raditi i to tek nakon što nestane strah od javnih okupljanja, a to znači da će možda morati pričekati do izuma cjepiva i dovoljne procijepljenosti što je jedini uvjet povratka u normalu. Budući da i snimanja serija i filmova također okupljaju velik broj ljudi na samim setovima, pretpostavlja se da će i tv i filmska produkcija također morati pričekati potpuni poraz koronavirusa cjepivom,” dodala je Dugandžić.


Iako u javnosti umjetnički, a posebno glumački posao često djeluje glamurozno, većina umjetnika za njega je malo plaćena, a poslovi su povremeni i nesigurni. Zbog toga umjetnici uglavnom ne mogu stvoriti financijske zalihe što ih u ovoj situaciji čini posebno ranjivom skupinom. Svi koji se smatraju ljubiteljima umjetnosti, sva publika koja voli kazalište, tv serije i filmove, a koja ima mogućnosti i želi pomoći umjetnicima može to učiniti uplatom donacija za samostalne umjetnike na u Fond solidarnosti HDDU-a na žiro račun primatelja:

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika,

IBAN: HR6423600001101463609

S obveznom naznakom tj. opisom plaćanja ‘Donacija za OSU’ (za Ogranak samostalnih umjetnika).

Ovim sredstvima će se pomoći umjetnicima da prebrode ovu krizu i da se, nakon završetka ove pandemije, ponovno okupe na sceni i na tv i filmskim setovima te nastave stvarati za svoju publiku, prenosi Večernji list.

Komentari