Animalistika Alfreda Krupe

Akademski slikar iz Karlovca Alfred Krupa, u posljednje je vrijeme dosta ,mora se reći i uspješno, skretao pozornost javnost na svoj likovni opus koji je uistinu izazvao iznimno zanamanje ponajprije u inozemstvu.

Raznolikost i kvaliteta Krupinog opusa potvrdila se je prigodom niza izložbi vani ali i njegovim kontinuiranim sudjelovanjima u različitim prigodama umjetničkog djelovanja aktualnih kreatora današnjice.

Pored vrlo zapaženih ciklusa krajobraza, izvedenih doista u svim tehnikama od ulja i akrila na platnu, do crteža na papiru u drugim likovnim tehnikama,zatim aktova, Krupa je dio svoga vremena ali i izazova teme posvećivao animalistici, motivima, pasa, mačaka, ptica…izvedenih u seriji crteža u nekoliko jednostavnih ali dojmljivih poteza, u olovci, u tušu, zastupljena je i fotografija.

Krupa vješto i odmjereno bilježi trenutak promatranja igre pasa, njihovo mirovanje, savitljivo tijelo mačke, glave ptica u različitim položajima ali i tijela u raspadu pored rijeke



Slikar slikar stvarne ljubimce, koji žive s nama ili pored nas, podsjećajući nas i na naše živote, na trenutku koji su proletjeli, koji su bili zaboravljeni i koji sada nenajavljeno izranjaju vrlo živahno iz zaborava jer slikarev ciklus animalistike ponajviše govori o nama, o našim životima i proživljenim danima.

I ovim ciklusom Krupa potvrđuje svoj stečeni ugled, crtačku virtuoznost, slikarsku nadahnutost i naravno, odanost umjetnosti.

“Priložio sam za ovaj osvrt seriju animalistički radova. Od 1990. godine do danas.
Razne skice i studije, formati, tehnike, pristupi likovnim problemima… samo je jedna poveznica – rad sa živim modelom, bez fotografije. Nešto sam radio u Sarajevu, Karlovcu i selima oko Karlovca, Šilu na Krku i drugdje. Još u 1980-tim sam volonterski izrađivao oslikane kolaž-panoe za tada jako Kinološko društvo Karlovac, za oglasni ormar na gradskom korzu. Uostalom, ja nisam išao u ŠPUD (kako to obično biva), već sam završio srednju veterinarsku školu u Zagrebu (PPOC / 1986.-1990 / prve dvije godine u Dubravi prema Pionirskom gradu, a druge dvije na Veterinarskom fakultetu u Heinzelovoj)”, o svom ciklusu kaže sam Krupa.

Komentari