Abel Ferrara i Albert Serra gosti festivala Filmske mutacije u Rijeci

flickr.com

Na međunarodnom festivalsko-simpozijskom festivalu Filmske mutacije, u sklopu programa  Europske prijestolnice kulture, u riječkom Art-kinu od 5. do 9. veljače posebni gosti bit će poznati redatelji Abel Ferrara i Albert Serra, najavljeno je u ponedjeljak iz EPK Rijeka 2020.

Festival će se odvijati u programskom pravcu ‘Doba moći’ EPK, a bavit će se  reinterpretacijom uloge kinematografa i njegovim emancipacijskim potencijalima.

Program u Art-kinu se otvara 6. veljače razgovorom Alexandera Garcíje Düttmanna i Alberta Serre te projekcijom filma “Liberte” iz 2019. godine.
Abel Ferrara predstavit će sljedećeg dana, 7. veljače, svoj novi film “Tommaso”, također iz 2019., zajedno s protagonisticom Cristinom Chiriac i autorima glazbe.
Posebno će zanimljiv biti nastup Abel Ferrara Banda s gostima koji priprema koncert i Art-kinu u subotu, 8, veljače, najavljeno je. Na programu će se naći glazba iz Ferrarinih filmova “Bad Lieutenant”, “444 – Last Day on Earth” i “China Girl”.

Kolektiv međunarodnih i domaćih kustosa te filmskih i vizualnih umjetnika u sklopu festivala predstavit će 30-tak filmskih programa koji povezuju moduse transgresivnog filma, u širokom rasponu vrsta i rodova s osobnim teoremima emancipacije slika.


Tako će se održati program pod nazivom ‘Vizualne pobune’, kojima filmska teoretičarka i kustosica Nicole Brenez rekreira inicijaciju u revolucionarni film Piera Paola Pasolinija i Jean-Luca Godarda, a uz projekcije filmova Serre i Ferrare, prikazat će se  film Vlade Kristla te novi rad Jamesa Benninga koji nas videoinstalacijom ‘Rođenje jedne nacije’ vraća izvorištu stoljeća netrpeljivosti, stoji u najavi.

Festival omogućuje studentima, umjetnicima i široj kulturnoj zajednici grada Rijeke sudjelovanje u širokom spektru filmskih iskustava, od razgovora s umjetnicima i kustosima preko radionica pod naslovom Film ili moć i filmskih hepeninga Kinosinteza do interdisciplinarnog simpozija.

Komentari