46. Dani satire Fadila Hadžića od 3. do 21. lipnja u Kerempuhu

Foto: Admir Buljubasic/Cropix

Međunarodni kazališni festival 46. Dani satire Fadila Hadžića održat će se od 3. do 21. lipnja u Satiričkom kazalištu Kerempuh, a donosi 12 predstava satiričnog i komediografskog predznaka iz Hrvatske i inozemstva, prenosi Glas Istre.

U Kerempuhu će, osim zagrebačkih, gostovati predstave iz Splita, Rijeke, Pule, Beograda, Subotice i Sarajeva, koje je izbornica Jelena Kovačić odabrala među 58 prijavljenih. O festivalskim nagradama odlučivat će tročlani žiru u sastavu Bojana Radović, Katarina Pejović i Ksenija Pajić.

Predstave 46. Dana satire, po riječima izbornice Kovačić, svojevrsni su susret institucionalne i nezavisne scene, snažnih i hrabrih glasova suvremenih dramskih pisaca različitih generacija i poetika koji širom otvorenih očiju propituju društveno-političke okolnosti unutar kojih stvaraju i onih kanonskih bardova koji se u suvremenim adaptacijama i interpretacijama pretvaraju u naše suvremenike.

Festival će 3. lipnja otvoriti “Škrtac” Satiričkog kazališta Kerempuh u režiji Dore Ruždjak Podolski. Domaćin festivala izvest će i svoju predstavu “Darian, hrvatski kralj samopomoći” u režiji Krešimira Dolenčića.



Na Danima satire gostuje i HNK Split s predstavom “Kukci…zaustavljena priča” Karela i Jozefa Čapeka, posljednja predstava redatelja Saše Anočića. Iz Splita u Kerempuh dolazi Playdrama s predstavom “Sretna ne bila” u režiji Helene Petković. U sklopu festivala bit će izvedena i predstava “Kad je stao svijet” Dore Delbianco u režiji Vite Taufera, nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca i INK Pula.

Od inozemnih predstava festivalska publika imat će priliku pogledati predstavu “64” Tene Štivičić u režiji Alise Stojanović i produkciji Ateljea 212, “Kus petlić” Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića Narodnog pozorišta iz Subotice te Nušićevu “Protekciju” u režiji Kokana Mladenovića Narodnog pozorišta Sarajevo.

Od zagrebačkih kazališta nastupit će Teatar &TD s predstavom “Žena popularnog pokojnika”, autora i redatelja Filipa Šovagovića, Teatar Exit s “Realistima” Jure Karasa u režiji Matka Raguža, KunstTeatar i pisac Espi Tomičić s predstavom “Ti si prvi hrabar” redatelja Ivana Penovića te HNK Zagreb s Gogoljevim “Revizorom” u režiji Sergeja Potapova.

“Ovogodišnji festivalski izbor postoji kao jedna mikro kazališna zajednica jakih autora, autorskih timova i ansambala koji kazalište prepoznaju kao mjesto društvene odgovornosti, a te se odgovornosti neće odreći ni u trenucima dok se svijet oko nas ponovno raspada”, poručuje Kovačić.

 

Komentari