29. dodjela Nagrada hrvatskog glumišta

Svečano je večeras u zagrebačkom HNK. Dodjeljuju se Nagrade hrvatskog glumišta za najbolja umjetnička ostvarenja na području drame, opere i baleta.

Ova nagrada dodjeljuje se na dan kad je u Zemaljskom kazalištu prvi put izvedena predstava na hrvatskom jeziku. Bilo je to prije 161 godine.

Ovogodišnja dodjela nagrada među neizvjesnijima je u proteklih 29. godina, nema jasnih favorita, natječu se dramske, operne i baletne predstave iz cijele hrvatske, a prepoznat je i rad brojnih drugih kazališnih umjetnika koji su za najbolja ostvarenja nominirani u brojnim kategorijama.

Ono što se zna su dobitnici nagrada za svekoliko umjetničko djelovanje, za operu ovogodišnja je lauretkinja Ivanka Boljkovac, nacionalna prvakinja koja je dominirala upravo ovom scenom punih 40 godina, a za dramu Ivica Kunčević – redatelj koji je tijekom karijere duge više od 50 godina pomicao granice kazališne umjetnosti.



Prijenos svečane dodjele 29. Nagrade hrvatskog glumišta možete pogledati od 20 sati i 10 minuta u prijenosu na prvom programu HTV-a.

Komentari