Zbog koronavirusa zabranjeno hodočašćenje u Meku

wiki

Saudijska Arabija je objavila u četvrtak da “privremeno” zabranjuje ulazak hodočasnika u Meku, najveće muslimansko svetište, što je prva takva odluka koja treba spriječiti “dolazak” novog koronavirusa.

Rijad nije izvijestio ni o jednom slučaju Covida 19 na svom tlu, ali je većina susjednih zemalja zabilježila desetke slučajeva zadnjih dana, uglavnom kod osoba koje su se vratile sa šijitskog hodočašća iz Irana, gdje je od te bolesti umrlo 26 ljudi, najveći broj nakon Kine, gdje je žarište epidemije.

U takvim okolnostima saudijska vlada je odlučila “privremeno prekinuti ulazak vjernika koji žele obaviti umru u monarhiju”, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova. Umra je kraće hodočašće koje se obavlja u bilo koje vrijeme godine, za razliku od hadža, velikog hodočašća koje se obavlja jednom na godinu u točno određeno vrijeme.

Saudijska Arabija je 2003. obustavila izdavanje viza za umru, ali samo za neke azijske zemlje zbog SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) od kojeg je umrlo 774 ljudi u svijetu.



Komentari