Von der Leyen: Pripremati se za najgore, nadati se najboljem, razmisliti o obveznom cijepljenju

Ursula von der Leyen Foto: Screenshot

Predsjednica Europske komisije izjavila je u srijedu da treba poduzeti sve što je moguće kako bismo se zaštitili od omikron-varijante koronavirusa, ističući da se treba pripremati na najgori, a nadati se najboljem scenariju te da je potrebno razmisliti o uvođenju obveznog cijepljenja.

– Znanstvenici nam kažu da učinimo sve što možemo dok ne budemo znali više o karakteristikama omikrona. Pripremimo se za najgore, nadajući se najboljem, rekla je Ursula von der Leyen na konferenciji za novinare.

Dodala je da je od proizvođača cjepiva dobila informaciju da će im trebati stotinjak dana za prilagodbu cjepiva ako se pokaže da nisu učinkovita protiv omikron-varijante.

Ona je pozvala na ubrzavanje cijepljenja i docjepljivanje “booster” dozom jer je to najbolja zaštita.


– U međuvremenu ponavljam poziv svima: cijepite se, docijepite se “booster” dozom i poštujte pravila kako biste se zaštitili, rekla je predsjednica Komisije.

Govoreći o mogućnosti uvođenje obveznog cijepljenja, Von der Leyen je naglasila da o tome treba razgovarati.

– Kako možemo potaknuti i eventualno razmisliti o obveznom cijepljenju unutar EU-a? Potrebna nam je rasprava o tome, treba nam zajednički pristup, rekla je.

Većina država članica uvela je ograničenja putovanja iz Južnoafričke Republike i okolnih zemalja, gdje je prvi put otkrivena omikron-varijanta.

Von der Leyen je rekla da države članice trebaju na dnevnoj osnovi razmatrati ograničenja putovanja i spremnost za nametanje svih potrebnih kontrola, uključujući odlučno djelovanje ako se otkrije žarište omikrona.

Komentari