Vlasti u Kini uvele stroge mjere

Kina se bori s najvećim žarištima covida-19 od prvog vala zaraze koji je počeo u Wuhanu 2019. Iako su u nekim drugim regionalnim skupovima zaraza zabilježeni veći brojevi slučajeva, nijedan se nije toliko proširio.

Naime, 19 od 31 kineske provincije, više od polovice zemlje, prijavilo je slučajeve covida od sredine listopada, prema Nacionalnoj zdravstvenoj komisiji (NHC).

NHC je jučer izvijestio o 93 nove zaraze, što je najveći dnevni broj infekcija u tri mjeseca. Od početka novog vala prijavljeno je oko 500 slučajeva diljem zemlje.

Možda se ove brojke ne čine velikima kada ih se uspoređuje s onima koje se bilježe u zapadnim zemljama – gdje neke prijavljuju desetke tisuća slučajeva dnevno, no radi se o velikim brojevima za Kinu, koja se drži strategije “nula covida”, piše CNN.


Ovaj pristup, koji ima za cilj potpuno iskorijeniti infekcije unutar granica države, znači da vlasti čak i nekoliko slučajeva uzimaju vrlo ozbiljno i doživljavaju kao prijetnju. Kina se stoga drži strogih kontrola na granici i dugotrajnih karantena za međunarodne dolaske.

Vlasti su odmah krenule u akciju, pokrenule su masovna testiranja, kratkotrajne lokalne lockdowne, karantene i obustave putovanja. Dužnosnici su tako u pogođenim regijama zabranili putovanja između pokrajina.

U jednoj popularnoj turističkoj destinaciji svim su stanovnicima i turistima zabranili da napuštaju domove. Glavni grad Peking pooštrio je kriterije za ulazak na njegov teritorij te odredio kazneni pritvor za one koji ih prekrše. Nekoliko gradova, uključujući Lanzhou, u kojem je zabilježeno par desetaka slučajeva, stavljeno je u karantenu.

No virus se svejedno i dalje brzo širi, što poteže pitanje o održivosti kineske strategije “nula covida”, pogotovo zbog dolaska novih, zaraznijih varijanti poput delte, koja je izazvala kaos u mnogim azijskim zemljama.

Komentari