Vjerojatnost da će necijepljeni umrijeti od covida 32 puta veća

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Vjerojatnost da će necijepljeni ljudi umrijeti od posljedica covida-19, 32 puta je veća u usporedbi s osobama cijepljenim dvjema dozama, pokazali su rezultati nove britanske studije.

– Znatno je niža stopa smrtnosti od covida među onima koji su cijepljeni objema dozama u usporedbi s onima koji su cijepljeni jednom dozom ili nisu uopće cijepljeni, objavio je britanski Nacionalni ured za statistiku (ONS).

U istraživanju i analizi ONS-a korištene su stope smrtnosti prilagođene dobi, koje uzimaju u obzir razlike u godinama starosti i brojnost pripadnika dobnih skupina, kako bi se dobila valjana usporedba različitih skupina cijepljenih i necijepljenih.

 



Rezultati su pokazali da je u razdoblju od 2. siječnja do 21. rujna ove godine stopa smrtnosti među necijepljenima iznosila 849,7 na 100.000 stanovnika, prenose engleski mediji.

 

Među cijepljenima s obje doze stopa je bila samo 26,2 na 100.000 ljudi, a za cijepljene jednom dozom stopa je iznosila 105,3, dodaje se.

 

– Ovo su zasad najbolji dostupni podaci o učinkovitosti cjepiva i sprečavanju najtežih ishoda covida, rekao je dr. Peter English, bivši savjetnik u nacionalnom tijelu za kontrolu zaraznih bolesti.

 

Dodao je i da cjepiva nisu stopostotno učinkovita pa će se neki zaraziti ili umrijeti premda su se cijepili.

– No važna poruka koja proizlazi iz ovog istraživanje je da je cjepivo visoko učinkovito protiv smrtnog ishoda od covida -19. Vjerojatnost da ćete umrijeti od posljedica covida 32 puta je manja ako ste cijepljeni, a i jedna doza pruža vam određenu razinu zaštitu, premda ne kao dvije, istaknuo je.

Komentari