Velika Britanija upozorava na pojavu nove varijante koronavirusa

pixabay

Velika Britanija upozorila je u petak da je nova varijanta koronavirusa koja se širi u Južnoafričkoj Republici razlog za veliku zabrinutost i da je znanstvenici smatraju najznačajnijom do sada jer bi cjepiva mogla biti manje učinkovita.

Britanska Agencija za zdravstvenu sigurnost objavila je da ta varijanta, pod nazivom B.1.1.529, ima radikalno drugačiji protein šiljka od onog originalne varijante koronavirusa na kojem se temelje cjepiva.

Nova varijanta virusa potvrđena je i u Bocvani te Hong Kongu. Velika Britanija zabranila je letove iz Južnoafričke Republike i pet susjednih zemalja.

– Ta varijanta za sada nije potvrđena u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ali ona je velik razlog za zabrinutost na svjetskoj razini, rekao je ministar zdravlja Sajid Javid u britanskom parlamentu.Rekao je da je prva sekvenca te varijante identificirana u Hong Kongu u uzorku od putnika iz Južnoafričke Republike.

– Ujedinjeno Kraljevstvo prva je zemlja koja je identificirala potencijalnu prijetnju ove nove varijante i upozorila međunarodne partnere. Novi slučajevi identificirani su u Južnoafričkoj Republici i Bocvani i jako je vjerojatno da se sada proširila na druge zemlje, kazao je ministar.

Javid je odao priznanje južnoafričkim znanstvenicima na njihovoj otvorenosti i transparentnosti.

Južnoafrička Republika ocijenila je da je britanska odluka da obustavi letove iz JAR-a ishitrena.

Javid je naglasio da se još puno toga ne zna o novoj varijanti virusa, ali prvi podaci sugeriraju da bi cjepiva mogla slabije djelovati protiv nje te da bi se mogla još lakše prenositi od drugih varijanti.

– Premda još ne znamo sa sigurnošću je li eksponencijalno širenje zaraze u Južnoafričkoj Republici izravno povezano s tom novom varijantom… jedna od lekcija ove pandemije je da moramo djelovati brzo i što je prije moguće, rekao je.

 

Komentari