Vatikanski apostolski upravitelj u Svetoj zemlji pozvao na molitvu za ljude koji pate ili umiru od koronavirusa

Na tmuran i miran Veliki Petak u Jeruzalemu, vatikanski apostolski upravitelj u Svetoj zemlji pozvao je na molitvu za ljude koji pate ili umiru od koronavirusa.

“Slavimo Veliki petak, komemoraciju Isusove smrti, pod vrlo teškim okolnostima”, rekao je nadbiskup Pierbattista Pizzaballa pred jeruzalemskom bazilikom Svetoga groba, koja se smatra mjestom Isusova raspeća, pokapanja i uskrsnuća.

Nakon toga je ušao kroz divovska ulazna vrata u crkvu. Bazilika je tjednima zatvorena za javnost, no otvorena je na katolički Veliki petak kako bi se unutra pomolio nadbiskup i održala misa za nekoliko članova klera.

U kršćanskoj četvrti jeruzalemskog Starog grada ceste su puste i većina trgovina je zatvorena na dva tjedna.



Sve kulturne lokacije u Svetoj zemlji su zatvorene dok vlasti pokušavaju suzbiti širenje smtonosne bolesti.

U Izraelu zaraženo više od 10 tisuća ljudi

Covidom-19 zaraženo je više od 10 tisuća ljudi u Izraelu, dok su 92 osobe preminule od posljedica virusa. Na palestinskim teritorijima zabilježena su 263 slučaja zaraženih i jedna smrt, uglavnom na okupiranom teritoriju Zapadne obale.

Stanovnici Jeruzalema nalaze se u karanteni i smiju izlaziti iz domova samo u slučaju nužde, koja ne uključuje vjerske obrede.

Kršćanske denominacije koje ‘dijele skrbništvo’ nad bazilikom Svetog groba, suočavaju se s dosad neviđenim zatvaranjima, kao i židovski i muslimanski vođe u gradu koji je svet trima vjerama.

Pasha, Uskrs i Ramazan padaju na ovaj mjesec, s time da katolici slave Veliki petak danas, a  u nedjelju,12. travnja, Uskrs. Tjedan dana kasnije slave ga pravoslavci.

Uskrsna misa prenosit će se na televiziji i društvenim mrežama.

Smrt je prisutna diljem svijeta, rekao je Pizzaballa, “tako da je važno… na ovom mjestu, gdje se dogodilo Isusovo raspeće, da se možemo moliti i komemorirati ga.”

Pizzaballa je pozvao ljude da “budu ujedinjeni u srcu, u molitvi, sa svima onima koji pate i umiru.”

Potom je ušao u crkvu, a velika vrata su se zatvorila za njim.

Ubrzo poslije, glasan zvuk pjesme i molitve odjeknuo je drevnim dvorištem Svetog groba, gdje je crkva najprije podignuta u 4. stoljeću.

Komentari