UŽIVO U Hrvatskoj imamo 52 novooboljela bolesnika. Jedna osoba je preminula

HINA/ POOL/ Edvard Susak

U Hrvatskoj je u protekla 24 sata potvrđeno 52 novozaraženih koronavirusom, pa je u ovom trenutku broj aktivnih slučajeva 1183, a jedna osoba je umrla, izvijestio je u ponedjeljak Nacionalni stožer civilne zaštite.

Danas je 141. dan od pojave koronavirusa u Hrvatskoj i u protekla 24 sata imamo 52 novooboljela i dijagnosticirana bolesnika, što daje ukupan broj od 3827 od početka epidemije u Hrvatskoj, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Nacionalnog stožera.

Umrla je jedna osoba u Zagrebu, muškarac 1951. godišta, s opsežnim komorbiditetom, ali nije bio na respiratoru.

Od početka epidemije ukupno je 120 umrlih.



Na respiratoru je pet osoba, što je jedna više od jučer, i to u Osijeku. Četiri osobe su na respiratoru u Osijeku, a jedna u Zagrebu. Hospitalizirano je 129 pacijenata.

Aktivnih slučajeva je 1183, oporavljenih u odnosu na jučer, odnosno otpuštenih iz zdravstvenih ustanova je 11, a oporavljenih kod kuće 33. U zdravstvenom sustavu je 81 aktivan slučaj, što je sedam više nego jučer.

U samoizolaciji je 508 zdravstvenih djelatnika.

Ukupno je do sada testirano 95.920 uzoraka, a u posljednja 24 sata 1745 . Postotak pozitivnih nalaza je 4,03 posto. Među njima  48,41 posto je muškaraca, a 51,59 posto žena.

 “Za primijetiti je da naši sugrađani sve češće koriste maske i da dezinficiraju svoje ruke, doista treba pohvaliti takvo ponašanje i isto tako apelirati na sve one koji se još ne pridržavaju uputa da ih se počnu pridržavati jer je to najbolji način za sprečavanje širenja ove zaraze”, poručio je ministar zdravstva Beroš.

Zaraza u Ministarstvu obrazovanja

Na pitanju o slučaju koronavirusa u Ministarstvu znanosti gdje je zaražena državna tajnica, a bila je i kontakt ministrice Blaženke DivjakKrunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je potvrdio je da je Divjak u međuvremenu bila na sjednici u Vladi, ali da su svi bili pod maskama.

Prevečer će biti poznati rezultati testiranja zaposlenika Ministarstva. Capak je rekao da ne zna je li riječ o svadbi o kojoj je bilo dosta riječi u medijima. Sve osobe s te svadbe trebale su biti u samoizolaciji.

“Znam da su epidemiolozi zvali uzvanike na svadbi i da su oni utvrđeni, a je li ovdje riječ o kršenju samoizolacije, to u ovom trenutku ne znam”, pojasnio je.

Zaraza nakon izbora

Capak je kazao da nakon izbora nisu primijetili veći broj zaraženih kao i da prema podacima nema pokazatelja da su se zarazili na biračkom mjestu.

“Nemamo potvrdu da je zaraza u domu za umirovljenike Centar u Klaićevoj vezana uz sam izborni dan”, kazao je Capak.

Zaraženi češki turisti

Kad je riječ o zaraženim turistima, njihovi slučajevi su poznati.

“Imamo potvrđeno da su bili kod nas i da su zaraženi. Jedna osoba ja građanin Srbije, vraćena je tamo. Postoji posebna procedura prelaska. Došla nam je tročlana obitelj iz Švedske koja se također tamo zarazila. Imamo i dva zaražena američka pilota koji će također biti repatrirani. Imamo obitelj iz Makedonije koji su u samoizolaciji. U Splitu imamo pozitivnog jednog britanskog turista”, pojasnio je Capak.

Pad zaraze u Zagrebu 

U Zagrebu je danas samo četvero novooboljelih.

“Nadamo se da su mjere urodile plodom i da će dnevni broj pasti ispod 50, što bi značilo da smo slomili sadašnji val epidemije. Imamo veća okupljanja s kojih nam onda dolazi veći broj pozitivnih. Prediktivni modeli pokazuju da imamo dobre mjere i da situacija ide na bolje”, rekao je Capak.

Što će biti na jesen?

“Situacija će biti ozbiljna. Sad imamo primirje, kada na jesen bude sezona respiratornih infekcija, više kontakata u zatvorenim prostorima, imat ćemo i više oboljelih”, odgovorio je Capak o tome kakva su predviđanja za jesen.

U Bjelovaru nema zaraženih

Bjelovarsko-bilogorskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

U Koprivničko-križevačkoj jedan oboljeli

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako su u posljednja 24 sata testirana 42 uzorka izuzeta iz opće populacije te je potvrđen jedan novi slučaj zaraze koronavirusom. Riječ je o osobi s koprivničkog područja, kontaktu ranije pozitivne osobe izvan Koprivničko-križevačke županije.

Osoba je nakon epidemiološke obrade upućena na liječenje u kućnu samoizolaciju. Od početka epidemije bolesti COVID-19 uzrokovane koronavirusom na području županije je ukupno zabilježeno 100 slučajeva oboljenja, a pod mjerom samoizolacije je trenutno pet osoba, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema novozaraženih

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u protekla 24 sata nema novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u utorak županijski Stožer civilne zaštite.

U dubrovačkoj Općoj bolnici je zbrinuto šest oboljelih od Covida-19. Na području županije trenutno su u samoizolaciji 192 osobe.

Od početka pandemije analizirano je ukupno 4711 uzoraka.

Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

U Krapinsko-zagorskoj jedna novooboljela osoba

Na području Krapinsko – zagorske županije u protekla 24 sata evidentirana je 1 osoba pozitivna na koronavirus (Pregrada). Trenutni broj aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom na području Krapinsko – zagorske županije je 11. U samoizolaciji se nalazi 55 osoba. U protekla 24 sata testirano je 56 uzoraka, od kojih je 12 negativno, 1 je pozitivan a za 43 se čekaju rezultati nalaza, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Sisaško-moslavačka županiji nema novooboljelih

Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan nema novooboljelih osoba od zarazne bolesti covid-19. Također, nema oboljelih osoba niti na bolest sumnjivih osoba u domovima  umirovljenika, uključujući djelatnike i korisnike, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Na području Zagrebačke županije jedna novooboljela

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije, na tom je području potvrđen jedan novi slučaj zaraze, a jedna je osoba i ozdravila, objavio je županijski Stožer civilne zaštite. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivan 61 slučaj oboljenja.

U Šibensko-kninskoj jedan novooboljeli

Danas imamo još jedan slučaj oboljenja od zarazne bolesti covid-19. Riječ je o mlađoj muškoj osobi iz Vodica za koju je epidemiološka obrada je u tijeku. Od ukupnog broja oboljelih dvije osobe se i dalje liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice, dok ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji na kućnom liječenju, objavio je Stožer civilne zaštite Šibensko-kninske županije.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije je trenutno 124 osobe od kojih je 121 kontakt oboljelih od COVID-19, a 3 osobe su ušle u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja i prema preporukama HZJZ od 10. srpnja 2020. imaju obvezu zdravstvenog nadzora uz 14- dnevnu karantenu/samoizolaciju. U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko- kninske nije zaprimljena niti jedna dojava o kršenju mjere samoizolacije. U posljednjih 24 sata je uzorkovano 76 uzorka za testiranje na SARS-CoV-2.

U Brodsko-posavskoj dvije novooboljele

U posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije dvije (2) su nove pozitivne osobe na virus SARS-CoV-2 što je najmanji broj u posljednja dva tjedna. Radi se o osobama koje su kontakti već ranije potvrđenih pozitivnih osoba, a u tijeku je epidemiološka obrada njihovih kontakata. Ukupan broj zaraženih osoba koje imaju prebivalište na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 127, dok je broj aktivnih slučajeva 77. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi 497 osoba.

U Zagrebu četiri novooboljela

Gradu Zagrebu četiri su nova slučaja zaraze koronavirusom, objavio je stožer civilne zaštite.

Nema novooboljelih u Požeško-slavonskoj

U Požeško-slavonskoj županiji nema novooboljelih osoba, a na posljednje provedenom testiranju bilo je 186 uzoraka od kojih su siv negativni, priopćio je županijski Stožer.

Trenutačno na tom području ima 75 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom, od čega je pet osoba na bolničkom liječenju.

Pet novooboljelih u Zadru

Na zadarskom području pet je novozaraženih osoba koronavirusom i u tijeku je traženje njihovih kontakata, izvijestio je u utorak Stožer Civilne zaštite Zadarske županije.

Požeško-slavonskoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze koronavirusom.

Deset novooboljelih u Osijeku

Hrvatski zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije i Klinički bolnički centar Osijek testirali su tijekom posljednja 24 sata ukupno 171 uzorak. Deset od njih je bilo pozitivno na koronavirus, sedam iz Đakova, dva iz Osijeka te jedan iz Valpova.

Nema oboljelih u Ličko-senjskoj

Šesti dan zaredom u Ličko-senjskoj županiji nema novooboljelih osoba od covida-19. Jedna oboljela osoba s područja Grada Zagreba boravi u izolaciji u privatnom smještaju na području Ličko-senjske županije te je evidentirana ko oboljela osoba po mjestu prebivališta u Gradu Zagrebu.

Ukupno je oboljelo 30 osoba od covida-19 od čega je 8 aktivnih slučaja, 21 osoba izliječena te jedna osoba preminula.

U posljednja 24 h provedeno je testiranje nad 18 osoba uzimanjem uzoraka. Do danas testiranje na koronavirus provedeno je nad ukupno 741 osobom.

Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije su 43 osobe. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije „COVID 19“ kojom prilikom nisu utvrđena kršenja/nepoštivanja izrečenih mjera.

Šest pozitivnih u Istarskoj županiji

Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 237 uzoraka briseva na COVID-19, od kojih su 6 pozitivni.

Kod jedne osobe radi se o uvezenom slučaju, kontakt i dolazak iz Zagreba. Tri osobe su kontakt s pozitivnom osobom. U dva slučaja još traje epidemiološka obrada.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 9 novih slučajeva zaraze.

Devet novoobljelih u Primorsko-goranskoj županiji

Primorsko-goranskoj županiji danas je 9 novozaraženih koronavirusom. Od toga je 7 pomoraca i dvije osobe iz opće prakse, jedan je vezan uz stomatološki zahvat koji se trebao odraditi pa je pacijent prethodno testiran, a jedan je pacijent imao epidemiološku indikaciju pa je testiran. Četvorica su pomorci u dolasku i odlasku na brod te jedna djelatnica pomorske agencije koja se očito zarazila od pomoraca. Dvojica su međunarodnih vozača koji su također testirani po povratku iz Europe.

Međimurska županija 

U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji testirane su 62 osobe te su svi nalazi negativni. Međimurje je 22 dan bez novooboljelih osoba od virusa COVID 19 te u ovom trenutku u Međimurskoj županiji samo se jedna osoba administrativno vodi kao zaražena, zbog mjesta prebivališta koje je u Međimurskoj županiji iako živi i radi u Zagrebu. Epidemiološka situacija u Međimurju u ovome trenutku je iznimno dobra i nema razloga za zabrinutost, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Virovitičko-podravska županija

Na području Virovitičko-podravske županije nema novooboljelih od koronavirusa. Prema podacima Stožera civilne zaštite, u posljednja 24 sata, testirano je 29 osoba. Njihovi nalazi su bili negativni. Do sada je obrađeno ukupno 1.623 uzorka. Od početka epidemije covida 19, na području Virovitičko-podravske županije, 18 je osoba zaraženo koronavirusom. Od toga, osam osoba je trenutno zaraženo, devetero se oporavilo, dok je jedan muškarac preminuo, priopćio je županijski stožer civilne zaštite.

Komentari