POTVRĐEN DRUGI SLUČAJ KORONAVIRUSA U HRVATSKOJ Beroš: Situaciju držimo pod kontrolom

Darko Tomas / CROPIX

Konferencija za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske započela je u 9 sati.

“Sve što javnost zanima mogu dobiti ovdje na jednom mjestu, dva puta dnevno, a ako postoji potreba, mi ćemo sazivati i izvanrednu presicu”, rekao je Davor Božinović.

“Nakon boravka u Italiji, olakšanje mi je doći u Hrvatsku. Situacija u Lombardiji nije dobra. Za razliku od talijanske, zadovoljan sam situacijom u Hrvatskoj. Uz jednog jučer potvrđenog bolesnika jučer, imamo danas još jednog, a svi ostali su negativni. Sada ulazimo u drugu fazu gdje zdravstveni sustav ima značajniju ulogu u obrani zdravstveno stanje naše nacije”, poručio je Vili Beroš, ministar zdravstva.

‘Bolest je na razini gripe’

“Ovo nije bolest na značajnom nivou, ovo je na razini gripi. Molimo, zbog nepotrebnog opterećenja zdravstvenih ustanova, da doista objavljujete naše smjernice tko se treba javiti u naše ustanove a tko ne.”



“Oni bolesnici koji nisu bili u Kini ili sjevernoj Italiji a imaju simptome gripe ili prehlade najprije se trebaju obratiti svom obiteljskom liječniku. Oni koji jesu bili tamo, trebaju se javiti u Kliniku za infektivne bolesti.”

“Situaciju držimo pod kontrolom i vjerujem i nadam se da situacija neće eskalirati kao u Kini i Italiji. Za sada nema znakove da se bilo što van naše kontrole događa”, dodao je Beroš.

Krunoslav Capak komentirao je jučerašnju situaciju kada je potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj.

“Epidemiolozi su jučer imali zadatak što prije pronaći one koje su bili u kontaktu sa zaraženim. Identificirane su sve takve osobe, date su im upute što trebaju raditi i oni se sada javljaju nadležnim epidemiolozima. Sada imamo novu situaciju, brat od prvog mladića i sada identificiramo ljude koji su bili kontaktu s njima”, izjavio je Capak.

“Za sada je sve u redu. Potvrđen je drugi pozitivan slučaj. Nije riječ o novom žarištu, riječ je o bliskoj osobi. Svi koji su do sad bili testirani su imali blage simptome bolesti. Dvojica hospitaliziranih imaju također blagu kliničku sliku, za sada su dobro i ne očekujemo komplikacije”, komentirala je Alemka Markotić.

“U ovom trenutku razmišljamo da obojicu zaraženih stavimo zajedno jer nam se kapaciteti pune, nema nikakvog razloga da ih ne stavimo zajedno”, dodala je.

Kontejneri za pregled putnika na graničnim prijelazima se još uvijek osposobljavaju i bit će ubrzo u funkciji.

Komentari