Uvođenje strožih mjera u Hrvatskoj će ovisiti o epidemiološkoj situaciji

Krunoslav Capak Foto: Screenshot

Epidemiološka slika u Hrvatskoj nastavlja se pogoršavati. Jučer je evidentiran 1741 novi slučaj zaraze, što je čak 70% više nego prije tjedan dana. S Covid-om je preminula još 21 osoba. Raste i broj pacijenata na bolničkom liječenju – trenutačno ih je 947, od kojih 128 na respiratoru.

Nakon gotovo tri mjeseca jučer je održan sastanak Znanstvenog savjeta. Uvođenje dodatnih, strožih mjera u Hrvatskoj ovisit će o epidemiološkoj situaciji. Istaknuta je važnost cijepljenja trećom dozom te je najavljena moguća šira primjena COVID potvrda. One bi se se nakon zdravstvenog i sustava socijalne skrbi, mogle početi primjenjivati i na nekim drugim mjestima.

Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izjavio je da će nakon primanja treće doze COVID potvrda vrijediti godinu dana. Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je da će se cijepiti trećom dozom te da je stav struke da je dobro i dobrodošlo što imamo različita cjepiva.

Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja HZJZ-a, u sinoćnjoj emisiji “Otvoreno” ponovila je kojim osobama se preporuča treća doza cjepiva.



„To su osobe životne dobi iznad 65 godina, korisnici domova za starije i nemoćne i odrasle osobe s invaliditetom, djelatnici u tim domovima, zdravstveni djelatnici koji direktno skrbe s pacijentima, osobe s kroničnim bolestima i ako su ispod 65 godine, kao i osobe koje žive u kućanstvu s imunokompromitiranim osoba“, kazala je.

Komentari