Ujević: Mi imamo izvrsno sredstvo kako smanjiti broj oboljelih, a to je cjepivo

Na bolničkom je liječenju 2512 COVID bolesnika, 314 ih je na respiratoru. O stanju u bolnicama u Studiju 4 HRT-a je govorio Boris Ujević, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika.

– Bez obzira na to što su visoki brojevi pacijenata u bolnicama, broj zaraženih pada, rekao je.

Što se tiče smrtnosti u četvrtom valu zaraze, rekao je da graf koji je neki dan izašao pokazuje da što se više ljudi cijepilo u nekoj zemlji, to je manja smrtnost. Mi smo slabo procijepljeni, pa je i za očekivati da je smrtnost velika.

Neke države uvode obavezno cijepljenje za starije sugrađane, Ujević kaže da je politička odlika hoće li cijepljenje biti obavezno za sve ili ne. Smatra da bi posljedica obaveznog cijepljenja bila mani broj zaraženih. Pozdravlja bilo kakvu mjeru koja će smanjiti broj zaraženih, pa tako i broj umrlih.



Kako smanjiti pritisak na bolnice?

Na pitanje kako smanjiti ovoliki pritisak na bolnice, Ujević je rekao da niti jedan sustav ne može izdržati “poplavu pacijenata” u ovako kratkom vremenu. Smatra da nije cilj povećati broj osoblja u bolnicama, već smanjiti broj oboljelih.

– Mi imamo izvrsno sredstvo kako smanjiti broj oboljelih, a to je cjepivo. Druga je stvar što se Hrvati ne cijepe, pa ne iskorištavaju ono najbolje oružje protiv bolesti i smrti, rekao je.

Naglasio je da niti jedna zemlja, niti jedan zdravstveni sustav ne mogu podnijeti više pacijenata nego što ih fizički može primiti.

COVID pacijente, objasnio je, u idealnim uvjetima bi trebali liječiti infektolozi, odnosno, liječnici intenzivisti, ali ako je preveliki broj pacijenata, a fali liječnika tog profila, onda se uključuju.

Za KBC Split kaže da su najduže pod pritiskom jer kod njih najduže traje, dodao je da su sve naše bolnice maksimalno opterećene. Sve druge bolnice i resursi su na granici opće mogućnosti da dalje rade svoj posao.

Cijepljenje trudnica, djece i mladih

Komentirao je cijepljenje djece, mladih i trudnica. Za trudnice kaže da nema nikakvih dilema – one bi se trebale cijepiti. O cijepljenju djece je, dodaje, treba odlučiti HZHZ, osobno smatra da se svi trebaju cijepiti, u prvom redu najugroženije skupine.

– Cijepljenje kada krene, treba cijepiti po nekom redu, rekao je.

O COVID potvrdama

Što se tiče COVID potvrda, Ujević kaže da su one uvedene ranije, najvjerojatnije bi bilo mnogo manje preminulih.

Očekuje da će biti sve manje zaraženih, samim time i hospitaliziranih, no strahuje od sljedećeg vala, o njemu treba razmišljati i trebamo se cijepiti.

Komentari