U riječkoj bolnici jedna osoba na respiratoru, a u kninskoj bolnici zaražen zdravstveni radnik

Foto: Matija Djanjesic / CROPIX

Ravnatelj Kliničkoga bolničkog centra u Rijeci Davor Štimac potvrdio je u ponedjeljak u izjavi za novinare da je u taj KBC proteklog dana stigla jedna novooboljela osoba od koronavirusa, a na respiratoru je ostala samo jedna osoba.

Štimac je rekao da su tijekom vikenda s respiratora skinute dvije osobe te da se očekuje da se one puste kući. Pet osoba koje su bile u riječkome KBC-u je izliječeno, kako su pokazali testovi tijekom vikenda, pa su puštene kući, rekao je ravnatelj.

U riječkome KBC-u sad je 41 osoba zaražena koronavirusom.

Tijekom dana očekuje se utvrđivanje kriterija za preseljenje pacijenata s lakšima simptomima ili bez njih u Thalassotherapiju u Crikvenici, a dr. Štimac očekuje da će mnogo pacijenata iz riječkoga KBC-a s koronavirusom biti u toj skupini. Na taj način, rekao je, oslobodit će se kreveti na odjelima KBC-a pa zasad neće trebati aktivirati dodatne pripremljene kapacitete od 40 kreveta zgrade Odjela za psihijatriju.



U kninskoj bolnici zatvoren prijam novih bolesnika

Zbog zaraženoga zdravstvenog radnika, Opća i veteranska bolnica “Hrvatski ponos” u Kninu zatvorena je za prijam novih bolesnika, u samoizolaciji je 26 djelatnika, a tri pacijenta imaju povišenu temperaturu, rečeno je u ponedjeljak na konferenciji šibensko-kninskoga Županijskog stožera Civilne zaštite.

Zaraženi zdravstveni djelatnik kninske bolnice je bliski kontakt liječnika iz Zadra koji je povremeno radio u Kninu, a za kojeg je prije utvrđeno da je pozitivan na koronavirus.

“U Kninu imamo prvogoboljelog pacijenta, riječ je o osobi koja je zdravstveni radnik u kninskoj bolnici i koja je bila u izravnom kontaktu s  oboljelim doktorom”, rekao je župan Goran Pauk te dodao da su u nedjelju napravljeni epidemiološki izvidi u kninskoj bolnici.

Osvrnuo se na zahtjev načelnika Općine Tisnog Ivana Klarina, koji je tražio da se u Betini ukine karantena budući da u tom mjestu još nema zaraženih.

“Što se tiče karantene u Murteru i Betini, prvenstveni cilj bio je sprječavanje zaraze u županiji, što nam je i uspjelo. Karantena je bila nužna i dalje se provodi. Načelnik Klarin je tražio da se Betina izuzme iz zone karantene jer ondje nema oboljelih i stoga smo razmotrili taj prijedlog i donijeli zaključak da, po preporuci epidemiologa, još nije vrijeme za izuzimanje Betine iz karantene”, rekao je župan Pauk.

Epidemiološkim izvidima utvrđeno je da je 26 zaposlenih u kninskoj bolnici imalo kontakt sa zaraženim djelatnicima, no voditeljica Odjela epidemiologije Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Ankica Parat Baljkas ističe da taj broj nije konačan.

U kninskoj bolnici radi Odjel za fizikalnu medicinu za produljeno liječenje

“Po saznanju o prvoj oboljeloj zdravstvenoj djelatnici iz Opće veteranske bolnice ‘Hrvatski ponos’ u Kninu, a koja je kontakt prethodno oboljelog zdravstvenog djelatnika kninske bolnice s adresom u Zadru, išlo se u epidemiološki izvid, gdje se ustanovilo da je od osam pacijenata na Odjelu fizikalne medicine njih troje s febrilitetom te se od njih uzelo briseve”, rekla je Parat Baljkas. Dodala je da je bris uzet i od jedne zdravstvene djelatnice s temperaturom.

“Ustanovilo se da imamo 26 zdravstvenih djelatnika koji su kontakti oboljelih osoba, a taj broj nije konačan, što znači da će se povećavati ako se otkriju novooboljele osobe”, rekla je Parat Baljkas. Osobe koje su bile u kontaktu s prvom ili drugom oboljelom osobom iz kninske bolnice bit će u samoizolaciji sljedećih 14 dana.

“Svi pacijenti koji su bili izloženi, bilo da su u bolnici ili su otpušteni kući, moraju biti pod epidemiološkim nadzorom i pod samoizolacijom 14 dana. Preporuke nakon takvog izvida i zatečene situacije su da se napravi temeljita protuepidemijska dezinfekcija u cijelom prostoru kninske bolnice te da se ne primaju novi pacijenti, a ono što bi ostalo u bolnici je trijaža na ulazu, hitni prijam”, rekla je Parat Baljkas.

Istaknula je da pacijenti koji su za bolničko liječenje trebaju uspostaviti vezu s drugom zdravstvenom ustanovom.

“U kninskoj bolnici ostaje raditi Odjel za fizikalnu medicinu, za produljeno liječenje, a pacijenti koji se drukčije ne mogu zbrinuti ostat će u kninskoj bolnici, na siguran način”, istaknula je.

U vezi s karantenom na otoku Murteru, rekla je da Betina ostaje u karanteni jer naselja Murter i Betina nisu fizički odvojena te da se mjera karantene ne bi mogla kvalitetno provesti samo u Murteru.

Inače, u Šibensko-kninskoj županiji od jučer nema novih slučajeva zaraze koronavisom. Ukupno je na području Šibensko-kninske županije koronavirusom zaraženo 38 osoba, od kojih je na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitalizirano 12. Jedna osoba je na respiratoru u toj bolnici, a troje je na respiratoru u splitskome KBC-u.

Komentari