U Primorsko-goranskoj županiji između 100 i 150 osoba pod mjerama pojačanog praćenja

Matija Djanjesic / CROPIX

Na području Primorsko-goranske županije pod mjerama pojačanog praćenja zbog moguće bolesti je između 100 i 150 osoba, a u petak ujutro  poslani su na testiranje uzorci još dviju osoba koje nisu povezane s dvjema osobama u kojih je potvrđena bolest.

Voditelj Epidemiološkog odjela Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije Dobrica Rončević rekao je na konferenciji za novinstvo da je druga osoba u koje je potvrđen koronavirus u Rijeci član obitelji prve zaražene osobe koja je stigla iz Parme te da su tijekom jutra na testiranje poslani uzorci još dviju osoba koje nisu povezane s dvjema osobama u kojih je potvrđena bolest.

Kod druge osobe kod koje je potvrđen koronavirus, a koja nije boravila na području zahvaćenom zarazom, to je možda bilo i očekivano s obzirom na intenzitet kontakta s prvom zaraženom osobom te je hospitalizirana samo dan nakon nje, rekao je Rončević.

Epidemiološka obrada primarnog slučaja je i dalje u tijeku te se istražuju svi njihovi kontakti i uzimaju uzorci, prema procjenama liječnika. U njihovoj obitelji se sumnja na još jednu moguću zarazu koronavirusom, a očekuju se rezultati obrade uzoraka, dodao je Rončević.



Dvije osobe u kojih je najprije utvrđena zaraza imaju blage do srednje izražene simptome respiratorne bolesti, stanje im se ne pogoršava te se ne očekuju komplikacije, istaknuo je, dodajući da obje imaju oko 50 godina. Za drugu osobu traje procjena moguće hospitalizacije, rekao je.

Uz epidemiološku obradu, u tijeku je i dezinfekcija objekata za koje se smatra da imaju povećan rizik.

Rončević je istaknuo da testiranje na koronavirus nije stopostotni pokazatelj da je osoba uistinu zaražena jer i one s negativnim nalazom mogu biti zaražene. Tako se one osobe koje se nakon pojačane epidemiološke obrade i negativnog nalaza otpuštaju iz bolnice ipak upućuju u kućnu izolaciju, rekao je. I kod prve zaražene osobe prvi test je bio nedovoljno jasan da bi bio pozitivan, a tek drugi je potvrdio koronavirus, dodao je Rončević.

Na pitanje o sanitarnom nadzoru brodova koji dolaze u luku iz inozemstva, Rončević je odgovorio da se osobama s brodova koje dolaze iz rizičnih područja ograničava kretanje gradom. Ako bi bilo nužno iskrcavanje članova posade iz tih područja, organizirao bi se epidemiološki nadzor po svim pravilima i uputama, rekao je.

Odgovarajući na pitanja o događajima poput Dore u Opatiji u subotu, Rončević je potvrdio kako nema ograničenja u organizaciji javnih događaja.

Komentari