U Kini 14 posto pacijenata nakon oporavka ponovo zaraženo koronavirusom

Ilustracija

Japanka iz Osake, vodič u turističkom autobusu, pozitivna je na koronavirus nakon što je preboljela bolest Covid-19. Žena u 40-im godinama vodila je početkom godine grupu turista iz Wuhana, žarišta nove bolesti, a bila je pozitivna na koronavirus 29. siječnja te je hospitalizirana. No, brzo se oporavila pa je 1. veljače otpuštena iz bolnice. Zatim je 6. veljače ponovno testirana, a nalaz je bio negativan. Nakon što se u srijedu požalila liječniku na grlobolju i bol u prsima, žena je ponovno testirana, a ovaj put test je bio pozitivan.

“Kad jednom imate zarazu, ona može ostati u stanju mirovanja i s minimalnim simptomima, a zatim može doći do pogoršanja ako pluća budu zahvaćena”, tvrdi Philip Tierno Jr., profesor mikrobiologije i patologije na Sveučilištu New York. To je prvi takav slučaj u Japanu, gdje su u četvrtak zatvorene škole na tjedan dana.

Golemi napori

No, slični su slučajevi zabilježeni u Kini. Oko 14% pacijenata koji su se oporavili i otpušteni su iz bolnica u južnoj pokrajini Guangdong imalo je naknadno pozitivne testove. To sugerira kako oporavljeni pacijenti još mogu prenijeti virus, što dodatno komplicira i ovako goleme napore koje Kina ulaže u kontrolu epidemije.

“Ne postoji jasan zaključak zašto su neki pacijenti bili pozitivni na testovima nakon oporavka od bolesti”, rekao je na konferenciji za novinare Song Tie, zamjenik ravnatelja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti u Guangdongu. “Ipak, na temelju preliminarne procjene, stručnjaci vjeruju da se ti pacijenti još nisu potpuno oporavili od plućnih infekcija nakon puštanja iz bolnice”, rekao je Song.



Caixin Global, portal na engleskom jeziku koji objavljuje vijesti iz Kine, navodi da su slični slučajevi zabilježeni i u drugim kineskim regijama. Primjerice, prošlog tjedna pacijent koji je otpušten nakon oporavka u gradu Chengdu u jugozapadnoj pokrajini Sečuan ponovno je primljen u bolnicu jer su mu naknadni testovi bili pozitivni. Isto tako, zdravstvene su službe u južnoj kineskoj pokrajini, otoku Hainan, potvrdile kako su neki pacijenti, koji su bili otpušteni iz bolnice, tijekom kasnijeg testiranja bili pozitivni na koronavirus.

Prema najnovijim kineskim smjernicama za liječenje Covida-19, pacijenti se mogu smatrati oporavljenima te ih se otpušta iz bolnice kada se bris grla ili nosa pokaže negativnim u dva uzastopna ispitivanja. Nadalje, ne smiju imati povišenu temperaturu i CT ne smije ukazivati na oštećenje pluća.

Smjernice

Prema smjernicama, otpušteni pacijenti moraju ograničiti aktivnosti na otvorenom dva tjedna nakon izlaska iz bolnice, osluškivati svoje zdravlje te se prijaviti za ponovno testiranje.

“U naknadnim provjerama rezultati testova nekih otpuštenih pacijenata bili su pozitivni”, rekao je Li Yueping, direktor Odjela intenzivne njege u Narodnoj bolnici Guangzhou br. 8.

U toj bolnici 13 je otpuštenih pacijenata bilo pozitivno u naknadnim testiranjima, ali nijedan nije ponovno pokazivao simptome bolesti. “Kod tih je pacijenata testiranje provedeno na analnom brisu, a svi su oni bili blago pozitivni”, rekao je Cai Weiping, direktor Odjela za zarazne bolesti u Narodnoj bolnici br. 8.

Analni bris rijetko se uzima od pacijenata u ostatku Kine: testiranje se uglavnom provodi na osnovi brisa iz nosa ili grla jer se smatra da se virus uglavnom širi kapljičnim putem kada zaražena osoba kašlje ili šmrca. No, nakon što su znanstvenici Medicinskog sveučilišta Guangzhou otkrili virus u fekalnim uzorcima, sugerirajući novi put prenošenja zaraze, neke su bolnice u Guangzhou, glavnom gradu pokrajine Guangdong, uvele testiranje analnog brisa.

Strah u Singapuru

Kako se strah da bi već oporavljeni pacijenti mogli biti ponovni izvor zaraze proširio i do Singapura, reagirao je njihov Nacionalni centar za zarazne bolesti (NCID). Prema NCID-u, svih 62 pacijenata koji su otpušteni iz bolnica u Singapuru potpuno su zdravi i više ne nose uzročnik Covida-19 te nisu zarazni za druge.

Dr. Shawn Vasoo, klinički direktor NCID-a, rekao je da pronalazak virusa u analnim brisevima oporavljenih pacijenata nije razlog za brigu “jer to ne znači da je virus i dalje aktivan”, javlja Reuters.

Komentari