U Bosni i Hercegovini 400 osoba pod nadzorom zbog sumnje na koronavirus

Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Zdravstvene ustavove u Bosni i Hercegovini trenutačno nadziru nešto više od 400 osoba zbog sumnje da bi mogli biti nositelji koronavirusa, potvrdio je u četvrtak u Sarajevu zamjenik ministrice civilnih poslova Siniša Ilić.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, na kojoj su razmatrane mjere poduzete kako bi se zemlja suočila s mogućom epidemijom, Ilić je pred novinarima ustvrdio kako je BiH spremno dočekala prve slučajeve zaraze koji su se pojavili u Banjoj Luci.

“Sada provodimo dogovorene mjere i pratimo preporuke Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)”, kazao je je ovaj dužnosnik.

Mjere koje su ranije planirane podrazumijevaju i pojačani nadzor nad osobama koje bi mogle biti zaražene virusom, a u razdoblju su inkubacije.



Pojačanom su nadzoru podvrgnute osobe koje su doputovale iz država u kojima je već izbila epidemija prouzročena koronavirusom poput Kine, Japana ili Italije.

“Trenutačno je više od 400 osoba pod nadzorom, a provedeno je 26 testiranja (na virus)”, kazao je Ilić.

Po njegovim riječima, testiranja na prisutnost koronavirusa provode se sukladno uobičajenoj praksi, odnosno na temelju kliničke slike koja bi ukazala na razvoj bolesti kod osoba pod nadzorom.

Kada i ako se utvrdi zaraza koronavirusom dodatno se poduzimaju mjere čiji je cilj utvrditi s kim je takva osoba bila u kontaktu kako bi se kontroliralo i eventualno zaustavilo širenje zaraze.

Komentari