Sumnja se da djevojka zaraženog mladića ima koronavirus, bit će pregledana i testirana

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

Jučer je potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku koji radi u Ericssonu Nikola Tesla, te se nalazi u Klinici za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević u Zagrebu. Potvrdio je to premijer Plenković na konferenciji za novinare, nakon sastanka kriznog stožera.

Ministar zdravstva Vili Beroš sudjelovao je na sastanku u Rimu na kojemu je sa kolegama Francuske, Švicarske, Slovenije i Austrije dogovorio mjere za suzbijanje koronavirusa. Tamo je odlučeno između ostaloga kako se granica s Italijom neće zatvarati.

“U ovom trenutku ne dolazi u obzir zatvaranje granica. To ne bi polučilo adekvatne rezultate”, rekao je hrvatski ministar zdravstva Vili Beroš novinarima po završetku sastanka.

Ministar je također za otkrio i da je zaraženi Hrvat stabilno, no da postoji sumnja kako je i njegova djevojka zaražena koronavirusom.



“On je u ovom trenutku stabilnog stanja, međutim čujem da njegova djevojka također ima znakove, stoga će ući u proceduru, bit će pregledana, vjerojatno testirana i vidjet ćemo što i kako dalje s njom,” ističe Beroš

Na sastanku u Rimu dogovoreno je standardiziranje uputa za putovanja iz zemalja pogođenih koronavirusom i redovita razmjena informacija o mjerama koje se poduzimaju u svakoj zemlji. Također se je razgovaralo i o eventualnom otkazivanju glazbenih i sportskih događaja.

“Odlučivat će se o svakom pojedinačnom slučaju na osnovu epidemiološke situacije i procjene svake pojedine zemlje”, rekao je Beroš i dodao.

Hrvatska je kao zemlja predsjedateljica Vijećem EU predložila organiziranje redovitih sastanaka sve do okončanja ove situacije, taj prijedlog je prihvaćen od strane drugih ministara i povjerenica Europske komisije za zdravlje Stelle Kyriakidou koja je sudjelovala na sastanku.

Komentari