Stručnjaci: Razvoj cjepiva protiv korona virusa trajat će najmanje godinu dana

ilustracija, flickr

Razvoj cjepiva protiv novog korona virusa trajat će najmanje godinu dana, objavio je u četvrtak Globalni savez za cjepiva i imunizaciju (GAVI).

U Kini se broj pacijenata zaraženih korona virusom popeo na 517 a 17 je ljudi umrlo, objavile su kineske vlasti u četvrtak.

EPIDEMIJA KORONA VIRUSA Kineski grad uvodi karantenu, zatvoren javni prijevoz, zabranjeni letovi iz grada



Direktor GAVI-ja Seth Berkley rekao je da stručnjaci ne znaju dovoljno o epidemiologiji nove bolesti da bi mogli valjano procijeniti rizik u ovom trenutku.

“Dobra vijest je da su znanstvenici već sekvencionirali i objavili genom virusa što je omogućilo da nekoliko organizacija u svijetu počne rad na cjepivu”, rekao je Berkley za agenciju dpa.

KORONA VIRUS Svjetska zdravstvena organizacija razmatra proglašenje međunarodnog izvanrednog stanja

Cjepiva koja bi štitila od korona virusa puno je jednostavnije razviti od onih za bolesti poput malarije ili HIV-a, dodao je.

Berkley je kazao da će ipak “trebati mjeseci prije nego se provedu prva klinička ispitivanja i najmanje godina dana prije nego bi cjepivo moglo biti dostupno za uporabu”.

Potvrđen prvi slučaj novog korona virusa u SAD-u

GAVI je neprofitno partnerstvo koje surađuje s vladama, poslovnim ljudima, Svjetskom bankom, humanitarnim organizacija i nevladinih organizacijama kako bi ispunilo ciljeve o procjepljivanju.

Osim u Kini, korona virus zabilježen je u Japanu, Filipinima, Južnoj Koreji, Tajvanu, Tajlandu i u SAD-u, kao i u Hong Kongu i Macau.

Komentari