STARA RUSKA METODA Traže sumnjive pacijente pa ih šalju u Sibir

Koronavirus se raširio na tri kontinenta, ali jedna država situaciju drži pod kontrolom. Najveća je zemlja na svijetu, s Kinom dijeli granicu dugu četiri tisuće kilometara, a godišnje broje milijune turista među kojima su mnogi Kinezi.

Kako je moguće da je Rusija imuna na epidemiju?

U Rusiji još uvijek nemaju niti jedan ozbiljniji slučaj koronavirusa.

Prva dva – oba kod kineskih državljana – detektirali su još u siječnju. Smjestili ih u karatenu i početkom veljače, oporavljene, pustili iz bolnice.

Neki put dovoljna je i “stara škola”. Čim je situacija s “koronom” u Kini eskalirala, Kremlin je ograničio ulazak putnika iz Kine u Rusiju. Ne samo Kineza, nego i bilo koga drugog tko je boravio u Kini. Početkom veljače obustavljeni su letovi Aeroflota iz Kine. Zaustavljeni vlakovi transmongolske i transmadžurske željeznice koji su vozili iz Pekinga i prema Pekingu.



A onda je, kako ništa ne bi prepustila slučaju, Rusija i službeno zatvorila granicu prema Kini. Iste mjere primijenili su i za Južnu Koreju. A spremaju ih primijeniti i na Iran, koji bi mogao postati novo žarište iz kojeg će se koronavirus proširiti na Bliski istok.

Za svaki slučaj, do daljnjega je suspendirana i željeznička linija prema francuskoj Nici. Ruskim su turističkim agencijama zabranjena putovanja u Italiju. U zrakoplovima koji iz Europe slijeću u Moskvu i Sankt Peterburg svim se putnicima mjeri tjelesna temperatura.

U sibirskom gradu Tumenu u tamošnjem je sanatoriju uspostavljena karantena u koju se smještaju ruski državljani pristigli iz kineskih regija koje su epicentar epidemije.

Moskovske vlasti koriste računalnu tehnologiju za prepoznavanje lica kako bi locirali građane koji su se vratili iz Kine, a koji se ne pridržavaju naredbi o kućnoj izolaciji. I uredno su izvijestili da je uhvaćeno 88 takvih slučajeva.

‘Mjere predostrožnosti’

Kineze – ili one za koje se posumnja da su Kinezi – policija i osiguranje u moskovskoj podzemnoj željeznici izdvaja u stranu i ispituje o koronavirusu. Zbog čega su vlastima već žustro prosvjedovali iz kineskog veleposlanstva u Moskvi, podsjećajući da takvo što ne radi niti jedna država svijetu.

Uzalud. Lokalni mediji izvještavaju da je visokorangirani diplomat tek pristigao iz Kine stavljen u karantenu zbog – mjera predostrožnosti.

Gotovo mjesec dana na ulazu u Kremlj mjeri se tjelesna temperatura posjetiteljima koji prisustvuju sastancima s Vladimirom Putinom. Rusi odista ništa ne žele prepustiti slučaju.

I za sada se, ako je vjerovati službenim državnim statistikama, vrlo uspješno brane od koronavirusa, piše Slobodna Dalmacija.

Komentari