Slovenski stručnjaci dali preporuku za cijepljenje Pfizerom i Modernom

Ilustracija

Stručna skupina slovenske vlade za koronavirus donijela je preporuku da se cijepljenje stanovništva ubuduće obavlja prvenstveno mRNA cjepivima (Pfizer/BioNTech i Moderna), dok bi za primjenu vektorskih (Johnson & Johnson i AstraZeneca) bila potrebna pismena suglasnost cijepljenih, objavila je Slovenska televizija.

Prema tom prijedlogu, pismena suglasnost tražit će se i prije cijepljenja cjepivom Moderne, ali samo za osobe mlađe od 18 godina. Vijest je zasad neslužbena, a prijedlog još mora potvrditi vlada, prenose slovenski mediji.

Ovakva odluka donesena je nakon što je krajem prošlog mjeseca u ljubljanskom Kliničkom centru umrla 20-godišnja djevojka, dva tjedna nakon što je cijepljena cjepivom Johnson & Johnson. Umrla je od moždanog udara, uz sumnju da se radilo o rijetkoj nuspojavi cijepljenja vektorskim cjepivom, nakon čega je korištenje tog cjepiva u Sloveniji privremeno suspendirano.

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 838 novih zaraza, a dva oboljela su preminula. U bolnicama je trenutno 413 oboljelih, a najmlađi ima 26 godina. Na intenzivnim odjelima covid-bolnica smješteno je 115 pacijenata, najmlađi ima 34 godine, objavilo je ministarstvo zdravstva. Ministar Janez Poklukar izjavio je kako se čini da epidemija stagnira, čemu su doprinijele i strože restrikcije uz obvezne covid-potvrde, te da bi situacija i stanje u bolnicama bez te mjere bili mnogo kritičniji.



Potrebnim dozama cjepiva u Sloveniji je do sada zaštićena 1.033.141 osoba, odnosno 49 posto populacije, objavila je vlada. S 14-dnevnom incidencijom od 562 slučaja zaraze na sto tisuća stanovnika Slovenija se ubraja među epidemiološki rizičnija područja u Europi i nalazi se u tamnocrvenoj zoni.

Komentari