Sanja Barić: Kompliciranje života necijepljenima se upravo događa, to je legitimno

Twitter

Obzirom da je Hrvatska na pragu širokog uvođenja COVID putovnica sve su češće rasprave o Ustavnim pravima onih koji se pridržavaju novih mjera Stožera i onih koji se ne mogu pomiriti sa tim, čak po cijenu otkaza. O tome je u Studiju 4 govorila Sanja Barić, predstojnica Katedre za ustavno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci.

– Virus je s nama dvije godine i svakim danom znamo sve više. Virus se neprekidno mijenja, znanstvena zajednica je potpuno u tome upregnuta i nije teško shvatiti koliko nam je teško s time se nositi. Kad bi točno znali koje je rješenje znali bi točno koje mjere uvoditi, kazala je prof. Sanja Barić komentirajući izjavu danske premijerke uoči uvođenja Covid putovnica da “treba zakomplicirati život necijepljenima.

– Kompliciranje života necijepljenima se upravo događa, jer shvaćamo da je najviše napregnut zdravstveni sustav. Smanjivanje broja hospitalizacija, teških slučajeva i smrtnih ishoda – to je pozadinska priča i ona je legitimna, naglasila je Barić.

Kazala je kako je put za donošenje zakona kojim bi se proglasila nacionalna zdravstvena ugroza je – bolji put. Umjesto tog puta izabran je drugi put i njega je Ustavni sud potvrdio – mjere stožera koje nemaju zakonsku snagu, ali imaju zakonsku osnovu i obavezu, jer je država obavezna zaštititi naše zdravlje, naglasila je.



Komentari