SAD upozorava građane da ne putuju u Kinu, ukupan broj zaraženih diljem svijeta 9 692

Pixabay

Vlasti SAD-a upozorile su Amerikance da ne putuju u Kinu, dok se broj umrlih popeo na 213 u petak, a Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) proglasila je globalno izvanredno stanje.

U svome proglasu o putovanjima, State Department je upozorio da je putovanje u Kinu jednako opasno kao ono u Afganistan i Irak, ističući na svojoj web stranici: “Ne putujte u Kinu zbog novog korona virusa koji se pojavio u Wuhanu.”

Japanski premijer Shinzo Abe rekao je parlamentu da je vlada odlučila podići razinu pripravnosti za Kinu, pozivajući građane da izbjegavaju putovanja u tu zemlju koja nisu hitna.

Šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus rekao je međutim da organizacija “ne preporučuje – i zapravo se protivi zabrani putovanja” u Kinu ili trgovanja s Kinom.



Broj smrtnih slučajeva u provinciji Hubei popeo se na 204, a 9692 osobe zaražene su diljem zemlje, rekli su kineski zdravstveni dužnosnici. 129 slučajeva prijavljeno je izvan Kine u 22 zemlje, no nema smrtnih slučajeva izvan Kine.

Raste međunarodna zabrinutost zbog novog korona virusa koji se pojavio u prosincu u Wuhanu, glavnom gradu provincije Hubei, prvenstveno zbog brzog širenja i činjenice da znanstvenici još uvijek ne mogu reći koliko je smrtonosan ili zarazan.

Sav zračni promet između Italije i Kine će se obustaviti, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conti, poduzimajući drastičnije mjere od većine drugih zemalja, nakon što je Italija potvrdila prve slučajeve virusa kod dvoje kineskih turista.

Još zrakoplovnih kompanija obustavilo je letove u unutrašnjost Kine, uključujući Air France, KLM SA, British Airways, Lufthansu i Virgin Atlantic, dok su druge smanjile broj letova.

Strane vlade evakuirale su svoje građane iz provincije Hubei te ih drže u karanteni.

KORONA VIRUS Pratite razvoj epidemije u realnom vremenu

Ekonomski utjecaj

Svjetske burze bile su stabilne u petak nakon što je WHO pohvalio pokušaje Kine da suzbije virus.

“Strah od rizika zaraze već je očigledan na globalnim financijskim tržištima”, rekao je u petak Moody Investors Service.

Kineske statistike kažu da je umrlo tek nešto više od dva posto zaraženih, sugerirajući da je virus manje smrtonosan od korona virusa koji su 2002. i 2003 izazvali SARS i MERS.

No ekonomisti strahuju da bi utjecaj mogao veći nego onda kad je izbio SARS, koji je ubio oko 800 ljudi, a globalnu ekonomiju košao je 33 milijarde dolara, s obzirom da je udio Kine u svjetskoj ekonomiji danas puno veći.

U Kini će tisućama tvorničkih radnika biti problematičan povratak na posao s praznika povodom nove lunarne godine, zbog restrikcije putovanja. Velike kompanije kao što su Alphabet Inc’s Google i švedska IKEA zatvorile su poslove tamo.

Obitelj pacijenta proglašenog mrtvim od posljedica korona virusa pretukla je barem jednog liječnika u Wuhanu.

Novi slučajevi se prijavljuju u svijetu svaki dan, potiče se otkazivanje putovanja, raste potražnja za zaštitnim maskama za lice, dok rastu i antikineski sentimenti u nekim mjestima.

Komentari