Republika Srpska zatvara škole, u Sarajevu zabranjeni veći skupovi

Cropix

Vlasti u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska u utorak su odlučile zatvoriti sve škole na tom području i uvesti mjeru zabrane održavanja svih planiranih masovnih okupljanja.

Predsjednik entitetske vlade Radovan Višković kazao je novinarima u Banjoj Luci kako će osnovne i srednje škole biti zatvorene do 21. ožujka, a odluka vrijedi i za sve fakultete u RS-u. Dječji vrtići za sada neće biti zatvoreni, no pojačat će se zdravstveni nadzor nad tim ustanovama.

“Zabranjuju se i sva javna okupljanja do 30. ožujka. Također, obratiti ćemo se Vijeću ministara BiH i Graničnoj policiji sa zahtjevom da se pooštri kontrola ulaska iz zemalja zahvaćenih koronavirusom a posebice iz Italije, Kine i Јužne Koreje”, kazao je Višković.

Ustvrdio je kako nema nikakvog razloga za paniku te da se poduzimaju preventivne mjere čiji je cilj spriječiti širenje zaraze.



U RS-u do sada su potvrđena četiri slučaja zaraze koronavirusom. Zaražena su dvojica muškaraca srednje životne dobi koji rade u Italiji, a oni su po dolasku u BiH virus prenijeli na svoju djecu, dječaka i mlađu djevojku, učenike škola u Banjoj Luci i obližnjem mjestu Čelinac.

U Federaciji BiH do utorak je zabilježen jedan slučaj zaraze koronavirusom i to kod 51-godišnje žene iz Zenice koja je nedavno boravila u Italiji.

U tom entitetu za sada nema odluke o zatvaranju škola, no na snazi je zabrana posjeta bolnicama i ustanovama socijalne skrbi te preporuka o otkazivanju masovnih skupova.

U Sarajevu je na snazi i formalna zabrana županijskog kriznog stožera koja se odnosi na skupove veće od 250 osoba

Poglavarstvo Islamske zajednice u BiH u utorak je svim svojim mešihatima, pa tako i onome u Hrvatskoj, uputilo preporuku da sva vjerska okupljanja organiziraju sukladno instrukcijama nadležnih državnih tijela.

Naveli su kako to izrijekom znači i otkazivanje svih masovnih skupova te obavljanje molitvi samo s onim brojem vjernika koji preporuče nadležna tijela svake države pojedinačno.

Sve osobe iz rizičnih skupina pozvane su da molitve sukladno islamskim običajima obavljaju u kućama.

Komentari