Ravnatelj HZJZ-a: Upravo provjeravamo dvije lokacije u Hrvatskoj za karantenu

N1

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), novinarima je na Markovom trgu rekao da se pripremaju na “talijanski scenarij” i da se u ovom času pregledavaju dvije lokacije u Hrvatskoj, potencijalne karantene za zaražene.

“Nacionalni stožer je osnovan na Vladi prije dva tjedna, ali nije bio aktiviran. S obzirom na epidemiju u susjedstvu, rekao bih da je nekontrolirana. Moramo pripremiti infrastrukturu kad kod nas dođe slučaj ili više njih, a za to nam treba civilna zaštita. Trebat će nam objekti za karantenu, vozila, kontejneri na granicama”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Od županija je u ponedjeljak ministarstvo zatražilo da pronađu objekte koji bi bili pogodni za karantenu:

“Zasad se pregledavaju dvije lokacije, jedna u Primorsko-goranskoj županiji i jedna u gradu Zagrebu. Epidemiolozi moraju provjeriti je li lokacija prikladna za karantenu, zadovoljava li uvjete. Ne mogu reći o kojima je objektima riječ.”



Građanima je Capak poručio da ne paničare oko kirurških maski jer one ionako ne štite od širenja zaraze.

“Što se tiče običnih kirurških maski, za njih je dokazano da ne mogu zaštiti od širenja virusa, ali postoje maske s respiratorom koje osiguravaju. Inače bi svi zdravstveni djelatnici oboljeli. Ne znam postoje li takve na tržištu, no u cijelom svijetu trenutno ne dostaje medicinske zaštitne opreme jer je većina rađena u Kini. Zemlje imaju neke rezerve, a mi relativno dobro stojimo u odnosu na ostale zemlje Europe. Imamo za neki taj prvi val nešto, ali radimo na tome da nabavimo dodatne količine. Teško je jer je proizvodnja mobilizirana za Kinu. Svaka zdravstvena ustanova ima svoje rezerve. Naručili smo velike količine, ali to ne ide brzo”, rekao je Capak, piše N1.

Komentari