Pulski gimnazijalci koji su bili na izletu u Veneciji od utorka mogu u školu

Istarska županija

Pulski gimnazijalci, njih 42, koji su s nekoliko profesora u subotu bili na karnevalu u Veneciji sutra se mogu vratiti u školske klupe, čime se ukida odluka o njihovoj dvotjednoj izolaciji, zaključeno je na sastanku Kriznog stožera zdravstva Istarske županije održanom u ponedjeljak u Puli.

Naime, pulska Gimnazija tijekom noći objavila je obavijest koju je potpisala voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Jasna Valić, prema kojoj učenici i profesori koji su bili na izletu dva tjedna trebaju ostati u kućnoj izolaciji i ne ići u školu.

“Ta mjera je u tom trenutku bila jedina moguća mjera dok se ne promotri cijela epidemiološka situacija. Međutim, nakon sastanka Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i odluke da je Hrvatska od noćas uvela zdravstveni nadzor za sve osobe koje dolaze iz talijanskih pokrajina Veneta i Lombardije, nije potrebna mjera zdravstvenog nadzora za osobe koje su tijekom vikenda boravile u Italiji i vratile se iz tih područja”, izjavio je novinarima nakon sastanka Kriznog stožera ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije dr. Aleksandar Stojanović.

Ponovio je da učenici pulske Gimnazije koji su u subotu bili u Veneciji u utorak mogu slobodno ići u školu, kao i sve radno aktivne osobe koje su se tijekom vikenda vratile u Hrvatsku i koje moraju ponovno na posao.



Govoreći o stanju na graničnim prijelazima, Stojanović je istaknuo kako se već provodi posebna kontrola vozila i osoba koje stižu iz rizičnih područja.

“Prilikom ulaska u Hrvatsku kontroliraju se vozila i osobe i – ako dolaze iz rizičnog područja – poziva se granični sanitarni inspektor koji obavlja svoj posao te se potom izdaje rješenje o zdravstvenom nadzoru ako je potrebno, ili se pak poziva dežurni epidemiolog. Protokol je, dakle, uspostavljen i već teče po planu u sva tri granična prijelaza u Istri”, rekao je Stojanović.

Kao najvažnije istaknuo je da u Hrvatskoj nema ni jednog slučaja koronavirusa.

Odgovarajući na pitanje je li Istra spremna za moguću karantenu s obzirom na to da je ta županija najbliža Italiji, ravnatelj istarskog Zavoda za javno zdravstvo je rekao kako je Opća bolnica u Puli pripremila poseban odjel za karantenske slučajeve.

“Svi eventualni teži slučajevi bit će prebačeni u kliniku ‘Fran Mihaljević’, dok bi oni slučajevi kod manje razine zdravstvene opasnosti ostali u Puli”, poručio je Stojanović.

Inače, na sastanku stožera, osim predstavnika Istarske županije, Grada Pule, Opće bolnice i Zavoda za javno zdravstvo, bili su i predstavnici Crvenoga križa, Hitne medicinske pomoći, sanitarnog inspektorata te istarske policije.

U međuvremenu, iako u Hrvatskoj nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, s obzirom na pojavu u susjednoj Italiji, na današnjoj je sjednici Stožera Civilne zaštite grada Pule osnovan preventivni tim za praćenje i provedbu mjera vezanih za taj virus.

Kako se navodi u priopćenju, preventivni tim pratit će situaciju i poduzeti sve mjere radi sprječavanja i ranog otkrivanja bolesti u koordinaciji i prema preporukama mjerodavnih institucija, ponajprije Kriznog stožera pri Ministarstvu zdravstva i Stožera zdravstva Istarske županije.

“Grad Pula ima pripremljene protokole o postupanju koji će se primijeniti za sva trgovačka društva, javne objekte i javne ustanove u slučaju eventualne pojave virusa. Sve naše škole, vrtići, javne ustanove, trgovačka društva i ostali i dalje redovito i neometano provode sve svoje redovne aktivnosti”, rekao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Komentari