Poznati liječnik smatra da nema potrebe za panikom oko koronavirusa, izračunao kolike su šanse da se zarazite

Niksa Stipanicev / CROPIX

Dr. Igor Berecki, šef odjela intenzivnog liječenja na pedijatriji osječkog KBC-a smatra da se oko koronavirusa stvara nepotrebna panika, te je na društvenim mrežama objasnio kolike su šanse da dobijete koronavirus i umrete od njega.

Evo što je napisao Bercki, na društvenim mrežama poznat kao Dr. Doc.

AKO SE INFICIRATE

“Ako ste stariji od 80 godina, a zaraženi ste coronavirusom, šansa da umrete je 14.8 posto. Što implicira da će 85.2 posto ljudi starijih od 80 godina ozdraviti.

Ako ste stari između 50-60 godina, imate 1.3 posto šanse umrijeti ako ste, ne daj Bože, zaraženi virusom. Za mlađe od 40, šansa je 0.2 posto. Dakle, 99.8 posto mlađih od 40 godina koji se zaraze, će ozdraviti.



Ali, ovdje je caka: to je samo AKO se inficirate coronavirusom! A šansa da se zarazite je, na temelju skoro tri mjeseca epidemije na samom izvoru zaraze, u kineskom gradu Wuhanu, samo 0.7 posto.

Dakle, sve da živite u središtu izvora infekcije (a ne u Hrvatskoj), šansa da virusa nikada vidjeti nećete iznosila bi 99.3 posto.

Tek na tih 0,7 posto idu oni gornji postotci o smrtnosti, pa tako vrijedi sljedeće, da danas živite u središtu Wuhana:

NE ŽIVITE U WUHANU

Ako imate 85 godina, imate 0.7 posto šanse uopće pokupiti virus, a ako ga pokupite, imate još 14.8 posto šanse umrijeti od njega, odnosno ukupno imate 0.103 posto šanse umrijeti od tog virusa. To znači da imate 99.897 posto šanse NE UMRIJETI od tog virusa.

Za jednog 45-godišnjaka, te dvije šanse pomnožene iznose 0.0028 posto da će ih corona virus ubiti. A 99.9972 posto da neće.

Za jednog 35-godišnjaka vjerojatnost da će umrijeti od ovog virusa je 0.0014 posto. A da neće umrijeti je 99.9986 posto.

S time da uopće ne živite u središtu Wuhana, zar ne?”, napisao je dr. Berecki.

Komentari