Potvrđen prvi slučaj novog korona virusa u SAD-u

Jednoj osobi u Seattleu, koja se nedavno vratila iz Kine, dijagnosticiran je wuhanski korona virus, izjavio je u utorak glasnogovornik američkog Centra za kontrolu bolesti i prevenciju (CDC) Benjamin Haynes.

Prvi je tu vijest prenio CNN.

Muškarac koji se nedavno vratio u Seattle u državi Washington iz Wuhana, gdje je bio na putu, prva je osoba zaražena novim sojem virusa, navodi CDC.

Američki državljanin nije pokazivao simptome kada se vratio u zemlju prošle srijede, kada još nisu počeli pregledi putnika iz Kine u nekoliko američkih zračnih luka, prenosi dpa.



Muškarac je hospitaliziran i u dobrom je stanju te predstavlja mali rizik od zaraze za druge, rekli su dužnosnici.

Prvi slučaj novog korona virusa zabilježen u kineskom gradu Wuhanu početkom prosinca prošle godine a oboljeli se uglavnom epidemiološki povezuju s boravkom na gradskoj tržnici Huanan Seafood Wholesale Market, veleprodajnom tržnicom morskih i živih životinja. Virus se proširio na Peking i Šangaj. Dosad je zaraženo više od 300 ljudi, a šestero je umrlo, rekli su kineski dužnosnici.

Epidemija je izazvala zabrinutost između ostalog i zbog približavanja praznika Kineske nove godine kada stotine milijuna Kineza putuju kako unutar zemlje tako i u inozemstvo.

Osim u SAD-u, slučajevi izvan Kine zabilježeni su u Južnoj Koreji, Tajlandu i Japanu.

Simptomi bolesti uključuju povišenu temperaturu, kašalj i teškoće s disanjem.

Prošli tjedan CDC je počeo pregledavati putnike iz Kine u tri američke zračne luke, a ovaj tjedan bit će uvedeni pregledi na još dva aerodroma.

Komentari